Antwerpse haven en voedselconsortium zetten blockchain in

24 augustus 2017

Nxtport, de logistieke databank van de Antwerpse haven, gaat blockchain inzetten om containertransport sneller en veiliger te laten verlopen. Het gaat daarvoor samenwerken met de Antwerpse start-up T-Mining, zo meldt De Tijd. Maar ook andere bedrijven onderzoeken hoe ze de technologie kunnen gebruiken.

Momenteel worden voor alle containers die worden afgehandeld in de Antwerpse haven aparte pincodes aangemaakt. Met die codes kan de container verplaatst worden op de kades, binnen de terminal en op de vrachtwagen. Elke persoon krijgt die code te zien. Bovendien is er geen uniform systeem om de codes uit te wisselen, dat gebeurt even goed per mail, als per fax als op papier.

Met de nieuwe technologie krijgen alle actoren nu, via het blockchainnetwerk, het ‘recht’ om een container te behandelen. Iedereen weet precies waar de container zich bevindt en de kans op pottenkijkers wordt kleiner. Nadien is ook perfect te traceren wie wat deed met welke container, wat bijvoorbeeld discussies over aansprakelijk veel makkelijker maakt.

Voedselveiligheid
Ook een consortium van voedselbedrijven, waaronder Dole, Wal-Mart, Nestlé en Unilever, is een blockchainnetwerk aan het bouwen. Zij doen dat om de voedselveiligheid te verhogen. De betrokken it-partner bij dat project is IBM. Meer hierover is te lezen in het artikel 'IBM adviseert over blockchain in voedselketen'.

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/digital-innovation/6185120/250449/blockchain-toepassingen-beginnen-aan-te-slaan.html