AP stelt privacy coronapatiënten voorop

2 april 2020

Inzage in het medisch dossier van coronapatiënten mag alleen onder strenge voorwaarden. Het is artsen op de huisartsenpost of spoedeisende hulp uitdrukkelijk niet toegestaan deze gegevens zomaar via een elektronisch uitwisselingssysteem op te vragen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) verzet zich tegen een plan van minister Martin van Rijn (Medische Zorg) om zonder expliciete toestemming van patiënten dossiers van huisartsen te raadplegen. De bewindsman wil een vergaande versoepeling omdat de medische beoordeling van een patiënt nu te veel tijd kost. 

In een brief aan de bewindsman wijst AP zo'n regeling af. 'Ook in crisistijd moet de privacy van patiënten worden gerespecteerd, vindt de privacywaakhond.

Artsen op de huisartsenpost of spoedeisende hulp mogen alleen met toestemming van coronapatiënten het medisch dossier bij hun huisarts inzien via een elektronisch uitwisselingssysteem. Wie nog geen toestemming heeft gegeven, kan dat ter plekke doen. Dat mag desnoods mondeling. Alleen als een patiënt niet in staat is om toestemming te geven, is inzage zonder toestemming toegestaan. In beide gevallen kan niet het hele dossier maar alleen een professionele samenvatting worden bekeken. Voor patiënten die vooraf toestemming hebben geweigerd, verandert er niets.