Apparaat bewaakt 'anderhalvemeterafstand'

13 mei 2020

Lopos, een spin-off van de Universiteit Gent en Imec, start met de productie van SafeDistance, een apparaatje dat gebruikers helpt de regels rond social distancing te respecteren.  

De SafeDistance meet voortdurend de afstand tussen werknemers. Wanneer twee personen te dicht naderen (de afstand kunnen gebruikers zelf instellen) en niet voldoen aan de richtlijnen voor social distancing, zullen de tags een alarm geven. Na een reeks succesvolle proefprojecten bij middelgrote en grote bedrijven in de chemie, metaal- en bouwsector, schakelt Lopos over naar een grootschalige productie.

SafeDistance werkt zonder de opslag van gegevens, netwerk of server waardoor het apparaat de privacy van gebruikers kan garanderen. Het apparaat is gebaseerd op accurate ultrabreedbandtechnologie (uwb) met een foutmarge van maximaal vijftien centimeter. Ceo Jen Rossey: ‘We kozen niet voor bluetooth waar de huidige afstandsbepaling typisch via signaalsterkte werkt en de foutmarge twee tot vijf meter bedraagt. In tegenstelling tot de Lopos uwb-technologie is bluetooth onvoldoende nauwkeurig voor deze toepassing.’

De SafeDistance kost 99 euro zonder btw. Het apparaat is vanaf 27 mei leverbaar. Lopos zegt al verschillende, grote bestellingen te hebben ontvangen.

De SafeDistance doet denken aan de Radius, een wearable die het Antwerpse Rombit recent voorstelde. Ook die bewaakt de afstand tussen de dragers. Het apparaatje kost ongeveer evenveel als dat van Safedistance, maar komt wel met een jaarlijkse licentie fee van veertig euro.
 

meer informatie