Appathon moet beste corona-apps opleveren

16 april 2020

Een massale appathon moet helpen om de werking van de beste corona-apps te testen en te verbeteren. Aanstaande zaterdag en zondag organiseert ‘coronaminister’ Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn & Sport) hiertoe een groots opgezet digitaal evenement. Iedereen kan dan naar hartenlust op de apps ‘schieten’. 

Organisaties, onafhankelijke experts en belangstellenden kunnen meekijken en adviseren. Mede op basis van het expertadvies en het advies van het publiek zal het kabinet volgende week knopen doorhakken.  

App-ontwikkelaars hebben pijlsnel gereageerd op De Jonge’s oproep van afgelopen zaterdag om apps in te leveren. Anders dan aan mondkapjes en tests is er geen gebrek aan ‘traceer-apps’ en contact-apps’. Meer dan 750 voorstellen zijn afgelopen dinsdag bij het ministerie van Volksgezondheid ingediend. Om uit dit overweldigende aantal de beste vijf apps te selecteren, is een grote groep bedrijven, virus-experts en it-, privacy- en veiligheidsdeskundigen opgetrommeld. Deze moeten donderdag en vrijdag De Jonge en zijn ambtenaren bijstaan bij het maken van een keuze. Bij de beoordeling van de voorstellen staat de privacy centraal, benadrukt de bewindsman.

Om een breed draagvlak te scheppen zijn ook de nodige critici uitgenodigd. Een aantal van hen heeft zich de afgelopen dagen al flink geroerd. De apps hebben veel discussies losgemaakt zonder dat er overigens veel concreets over de apps bekend is. Nadat vorige week woensdag het breed ondersteunde manifest Veilig tegen Corona uitkwam, reageerde afgelopen zaterdag een groep van zeventig wetenschappers kritisch. Minister De Jonge wil na een schifting op donderdag en vrijdag vijf voorstellen selecteren en die aan het publiek presenteren. Momenteel is zijn departement al druk bezig alle 750 voorstellen te beoordelen aan de hand van de uitgangspunten van de GGD en het RIVM. Ook aspecten van privacy en dataveiligheid tellen zwaar.  

Komend weekend volgt dan de appathon. De website waarop die ‘competitie’ plaatsvindt, wordt vrijdag bekendgemaakt. De minister hoopt overigens ook op ‘extra bijvangst’ van digitale voorstellen die bijvoorbeeld kunnen helpen met de terugkeer naar het 'normale leven'. 
 
Geen hamerstuk

D66 en GroenLinks willen de mening horen van gedragswetenschappers en van deskundigen op het gebied van veiligheid en privacy. Beide partijen zijn er namelijk nog niet van overtuigd dat een app iets kan bijdragen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven spreekt van een volstrekt onhelder proces. 'We gaan dit niet even als hamerstuk goedkeuren,' zegt hij.

Overigens heeft Duitsland gisteren besloten tot de inzet van ‘contact tracing’ op basis van PEPP-PT (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing). Epidemiologisch relevante contacten van de afgelopen drie weken worden in anonieme vorm op de smartphone van de gebruiker opgeslagen. Het bewaren van locatiegegevens is nadrukkelijk gesloten. Het gebruik van de app is vrijwillig. 

meer informatie