Bedenk een vraag voor de 24e Nationale Wetenschapsquiz

8 augustus 2017

De Nationale Wetenschapsquiz is een jaarlijks terugkerend televisieprogramma waarin  teams tegen elkaar strijden door het beantwoorden van wetenschappelijke vragen. De quiz wordt georganiseerd door de VPRO en NWO en wordt eind december uitgezonden op televisie.

Wanneer u een leuke, interessante of grappige vraag heeft die beslist niet in de quiz mag ontbreken, vragen wij u de volgende informatie aan ons te mailen:

  • Formuleer een zo compact mogelijke, niet googlebare, vraag. De vraag moet beredeneerbaar zijn, (dus geen weetje of een enkel feitje). De vraag mag maar één wetenschappelijk correct antwoord hebben waarover geen discussie of controverse bestaat.
  • Geef een korte heldere uitleg van het antwoord.
  • Doe een suggestie om dit antwoord in de studio toe te lichten door middel van een, door onze presentatoren uit te voeren,  bijzondere demonstratie of een spectaculair experiment. Het is geen vereiste dat experimenten etc. in de studio worden opgenomen. In sommige gevallen kunnen wij ook ter plaatse opnames maken.

Wanneer uw vraag geselecteerd wordt, zal de redactie samen met u de vraag, de antwoorden, de uitleg en de demonstratie verder uitwerken en ‘fijn slijpen’. Voor voorbeelden van vragen en voor meer informatie over de Nationale Wetenschapsquiz zie www.nwo.nl/quiz. Wij zoeken in het bijzonder naar goede alfa- en gammavragen voor de quiz. Dus heeft u een vraag uit de alfa- of gammahoek, reageert u vooral!

Zend uw vraag vóór 31 augustus naar de redactie van de Nationale Wetenschapsquiz: nwq@vpro.nl. Wij laten u voor 15 september weten of we uw vraag verder willen uitwerken. De bedenkers van de gekozen vragen worden uiteraard uitgenodigd voor het bijwonen van de opnames van de quiz eind november en worden in de uitzending vermeld.