Beveiliging sites overheid verbetert, maar is nog niet goed

6 maart 2019

Toch heeft nog een derde de bescherming van bijvoorbeeld burgerservicenummers en medische gegevens niet op orde.

Van de 1847 websites van de overheid die de Open State Foundation onderzocht, zijn inmiddels 88 procent voorzien van een beveiligde verbinding. De zorg- en onderwijssector doet het nog een stuk slechter, maar er is wel sprake van een aanzienlijke verbetering. 

The Open State Foundation deed hetzelfde onderzoek in 2017. Toen was van alle overheidssites 72 procent beveiligd. De zorg- en onderwijssector bleven toen steken op respectievelijk 39 en 32 procent. In het huidige onderzoek zijn die percentage opgetrokken naar 70 procent.

Https niet afgedwongen
 
De Open State Foundation is een organisatie die ervoor wil zorgen dat overheidsinformatie publiek beschikbaar komt. Sinds 2016 onderzoekt zij de veiligheid van websites. De organisatie wijst er op dat is gekeken naar 'de ondersteuning van https'. Dat betekent niet dat https ook wordt afgedwongen.

Wanneer een link de niet-beveiligde http-verwijzing bevat of de bezoeker zelf de site opzoekt met een http-adres in de adresbalk van de browser, komt er alsnog een onbeveiligde verbinding tot stand. Zo constateerde The Open State Foundation dat slecht 61 procent van de zorgsites de beveiligde verbinding goed heeft ingericht.

Meer informatie