Bijleveld: wel cyberaanvallen, geen oorlog

15 oktober 2018

Minister van Defensie, Ank Bijleveld, oogstte afgelopen weekend kritiek na haar stellingname dat Nederland in een cyberoorlog verwikkeld is met de Russen. Vervolgens ontkende ze dat ze het woord ‘cyberoorlog’ in de mond had genomen. Dat leidde tot een hoop commotie. Maar, het hoge woord is er uit: ‘We moeten niet naïef zijn.’ 
 
Bijleveld kreeg in een tv-gesprek met WNL op zondag de vraag of Nederland in een cyberoorlog verwikkeld is. Daarop antwoordde ze tot twee keer toe met ‘ja’. (zie fragment 17.30 en 18.05 minuten).

Het woord ’oorlog’ ligt politiek ontzettend gevoelig. Premier Rutte zei in 2015 bijvoorbeeld dat Nederland ’in oorlog is met Islamistische Staat’ en dat leidde ook tot flinke kritiek van onder meer de PvdA.

De minister laat ter verduidelijking aan de Telegraaf weten dat ze het woord ’oorlog’ zelf niet in de mond heeft genomen. ‘Ik heb die term niet gebruikt. Ik heb aangegeven dat oorlogvoering verandert. Daar moet je je op voorbereiden. Dat doen we. We hebben niet voor niets een Defensie Cyber Commando.’

Ook zei ze dat, hoewel Nederland juridisch gezien niet in oorlog is met Rusland, het daar wel veel van weg heeft. Ze doelt dan op het beïnvloeden van democratische processen via cyberaanvallen dat in wezen ook een vorm van oorlogvoering is. 

Bron: Computable