‘Brexit belemmert data-uitwisseling met VK’

17 januari 2019

Nu er geen Brexit-akkoord komt, is het onduidelijk hoe de uitwisseling van persoonsgegevens met het Verenigd Koninkrijk geregeld moet worden. Het foutief delen van data met het land kan leiden tot boetes voor Nederlandse organisaties. Daarom moet er een overgangsperiode komen waarin bedrijven de juiste maatregelen kunnen nemen. Dat schrijft brancheorganisatie Nederland ICT in een tweet. 

Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT, vertelt aan NOS dat het ontbreken van een Brexit-akkoord ook gevolgen heeft op ‘het goederenverkeer op de digitale snelweg’. Volgens haar mogen hierdoor de persoonsgegevens niet meer zomaar zonder akkoord met het Verenigd Koninkrijk gedeeld worden.

Dat delen van die persoonsgegevens met het Verenigd Koninkrijk mag nu nog wel onder de Europese privacywetgeving. Maar als het VK de Europese Unie zonder akkoord verlaat, verliest het land de status als veilig land voor persoonsgegevens, aldus NOS. Het versturen van data naar dit land is dan een overtreding. De branchevereniging vreest daarom voor boetes voor veel bedrijven. Het gaat hierbij niet alleen om ict-bedrijven, maar alle Nederlandse bedrijven die persoonsgegevens in het Verenigd Koninkrijk hebben staan.

Om die boetes te voorkomen roept Nederland ICT de Autoriteit Persoonsgegevens op om een overgangsregeling van minimaal vijftien maanden in te stellen. Zo'n overgangsregeling was opgenomen in het weggestemde Brexit-akkoord.