Burger wantrouwt privacy techbedrijven

29-01-2019

Nederlanders zijn bezorgd over hun privacy. Maar liefst 94 procent maakt zich zorgen over de bescherming van zijn persoonsgegevens. Eén op drie burgers maakt zich ‘veel’ of ‘zeer veel zorgen’. Ze zijn vooral bang dat techbedrijven, banken en verzekeraars met hun persoonsgegevens aan de haal gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Volgens de uitkomsten maken Nederlanders zich vooral zorgen over misbruik van (een kopie van) hun identiteitsbewijs, organisaties die hun online-zoekgedrag volgen en partijen die personen volgen via het wifi-signaal van een mobiele telefoon.

Aan de groep die zich ‘veel’ tot ‘zeer veel’ zorgen maakt over de bescherming van persoonsgegevens is gevraagd over welk type organisatie de meeste zorgen zijn. Daarbij worden techbedrijven (53 procent ‘veel zorgen’) en banken en verzekeraars (54 procent ‘veel zorgen’) het vaakst genoemd. Ook overheden (46 procent ‘veel zorgen’), zorginstellingen, pensioenfondsen en werkgevers (respectievelijk: 45,43 en 27 procent ‘veel zorgen’) werden beoordeeld.

Hoewel de privacyrechten van burgers met het ingaan van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) in mei 2017 verder zijn versterkt, maken nog weinig burgers gebruik van die rechten, stelt AP. Slechts twaalf procent van de ondervraagden zegt weleens gebruik te hebben gemaakt van een privacyrecht. Burgers weten niet hoe ze dat moeten doen, vinden het teveel gedoe of niet belangrijk genoeg.

Menselijke blik bij geautomatiseerd besluiten

"Het recht op een menselijke blik bij geautomatiseerde besluiten (bijvoorbeeld relevant bij profilering) is nauwelijks bekend"

Volgens AP kennen de meeste Nederlanders hun rechten wel. Bijvoorbeeld als het gaat om hun recht op informatie, inzage, rectificatie en vergetelheid. Ook weten ze waar ze een klacht kunnen indienen. Er zijn ook rechten die minder bekend zijn, zoals het recht op dataportabiliteit (het recht om persoonsgegevens over te dragen) en het recht op een menselijke blik bij geautomatiseerde besluiten (bijvoorbeeld relevant bij profilering). Burgers die een beroep doen op hun rechten kloppen eerst aan bij de betreffende partij en dienen daarnaast vaak een klacht in bij de AP.

De AP voerde in het kader van de Europese Dag van de Privacy (28 januari 2019) een representatieve enquête uit onder ruim duizend Nederlanders van 18 tot 75 jaar. Het doel van die dag is om hen beter te informeren over hun rechten bij het gebruik van hun persoonsgegevens.

AP: ' Iedereen heeft privacyrechten, zoals het recht om je persoonsgegevens in te zien, te laten wijzigen of zelfs volledig te laten wissen. Met de nieuwe privacywet zijn deze rechten uitgebreid en versterkt.'

Tips voor meer controle

De AP biedt burgers een aantal tips om meer controle te houden over hun gegevens:

  • Zorg dat apps, games en websites niet zomaar bij je informatie kunnen; je kunt al veel persoonsgegevens beschermen door de juiste instellingen te gebruiken.
  • Pas je privacy-instellingen op je telefoon aan, zoals locatiegegevens. Wees je ervan bewust dat het een keuze is om deze gegevens te delen.
  • Wees je bewust van je digitale voetspoor. Alles wat je op internet doet, beïnvloedt de informatie die je krijgt.
  • Maak gebruik van je privacyrechten. Je hebt in veel gevallen bijvoorbeeld het recht om gegevens in te zien, te laten wijzigen of zelfs volledig te laten wissen.
  • Kom je er met de organisatie niet uit? Dan kun je een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

    Bekijk hier alle uitkomsten van het onderzoek.

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/security/6593768/250449/burger-wantrouwt-privacy-techbedrijven.html