Campagne Alert Online 2014 officieel van start

27 oktober 2014

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie verrichtte op 27 oktober bij NWO de aftrap van de campagne Alert Online 2014. Tijdens de aftrap verscheen ook een onderzoek naar Cyber Security bewustzijn. Daaruit blijkt dat de menselijke component bij Cyber Security doorgaans de kritieke factor is. De campagne Alert Online loopt van 27 oktober tot en met 6 november en heeft als thema ‘Kennis over cybersecurity’. NWO is samen met SURFnet en Kennisnet hoofdpartner van Alert Online 2014.

Minister Ivo Opstelten en Wilma van Dijk, Directeur Cyber Security NCTV van het ministerie van Veiligheid en Justitie volgen de panel discussie bij de kick-off van AlertOnline.

 

Kennis is cruciaal

Kennis over Cyber Security is belangrijk om online veiliger te kunnen handelen. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen meestal verstandiger omgaan met vaste computers dan met tablets en smartphones, die minder vaak worden uitgerust met antivirussoftware. Opmerkelijk is dat burgers op sociale media voorzichtig zijn met het vermelden van gevoelige gegevens. Bij het gebruik van sociale media is cybersecurity awareness dus blijkbaar hoger. Naast kennis over Cyber Security is wetenschappelijk onderzoek, ofwel het vergaren van nieuwe kennis en expertise cruciaal voor het realiseren van nieuwe en innovatieve producten en diensten.
 

Activiteiten tijdens de campagne

Gedurende de campagne organiseren de partners van Alert Online allerlei activiteiten waarmee ze het cybersecurity bewustzijn willen vergroten. Zo lanceert SURFnet een cybersecurity awareness mindgame om het digitale bewustzijn bij onderwijsinstellingen te verhogen. De Universiteit Twente wil met een virtuele waarzegger en een ‘masterclass hacken’ scholieren bewust maken van de ‘gevaren’ van internet. Tijdens de opening van de campagne wordt ook de website veiliginternetten.nl gelanceerd. Op deze website kunnen burgers en het MKB snel en makkelijk informatie krijgen over veilig internet gebruik.

NWO stimuleert kennisbenutting in Cyber Security

NWO vindt het belangrijk om kennisbenutting te stimuleren op het gebied van Cyber Security. Dit doet ze door bijvoorbeeld publiek-private samenwerking in het onderzoek te bevorderen. Ook daagt NWO onderzoekers uit om na te denken over toepassingen van hun onderzoek voor de samenleving. Wetenschappelijk onderzoek levert kennis en vaardigheden op die door de samenleving gebruikt kunnen worden, zoals bij het ontwikkelen van instrumenten ter bevordering van digitale veiligheid. Ook in het NWO onderzoeksprogramma Cyber Security wordt die lijn gevolgd. De gehonoreerde projecten raken aan meerdere wetenschapsgebieden, zoals ICT, bestuurskunde, criminologie en recht en wordt uitgevoerd onder leiding van het NWO gebied Exacte Wetenschappen. In de projecten werken de onderzoekers samen met verschillende relevante publieke en private partijen.

NWO hoofdpartner van Alert Online 2014

Onder de paraplu van Alert Online zijn verschillende initiatieven van overheid, wetenschap en bedrijfsleven gebundeld. NWO is samen met twee andere hoofdpartners SURFnet en Kennisnet organisator van de campagne aftrap van Alert Online 2014.

Kijk voor meer informatie over de campagne op www.alertonline.nl

Bekijk de Nationale Cybersecurity Edcuatie Agenda