Coronavirus en SURF

9 april 2020

SURF houdt de situatie rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. We volgen de adviezen van het RIVM rondom gezondheid en Buitenlandse Zaken wat betreft reisadviezen. Lees onze maatregelen om verspreiding van het virus te beperken en continuiteit van onze dienstverlening te waarborgen. - Laatste update: 9 april

Videoconferencing 

Doordat instellingen zijn gesloten en medewerkers, docenten en onderzoekers thuis werken, is er een grote behoefte ontstaan om online contact te houden met collega’s, studenten of medewerkers. Hierbij kunnen videoconferencing-diensten (VC-diensten) helpen. Lees hieronder hoe je die kunt aanbieden.

In overleg met aanbieders

We zijn in overleg met een aantal leveranciers om extra VC-capaciteit veilig en betrouwbaar beschikbaar te maken voor onderwijs en onderzoek. We voegen op deze pagina updates over nieuwe mogelijkheden toe (bijgewerkt op 24 maart 2020).

Microsoft

Veel instellingen beschikken over een campusbrede Microsoft Office-licentie, waarmee via Skype for Business en/of Teams kan worden video-vergaderd. Microsoft en SURF hebben ook een speciale Teams-omgeving ingericht die door diverse onderwijsgremia wordt gebruikt voor crisis-overleg. SURF en Microsoft hebben dagelijks contact over deze dienstverlening en het waarborgen van voldoende capaciteit bij Microsoft en op het SURF-netwerk.

Als je instellingsoverstijgend wilt overleggen, dan biedt SURF speciale online vergaderruimtes aan, via Microsoft Teams. Ben je hierin geïnteresseerd, neem dan contact op met je relatiemanager.

Microsoft biedt extra ondersteuning bij gebruik en SURF heeft tips en handleidingen gebundeld.

Pilot SURF Videobellen

Pilot SURF Videobellen is een voorziening van SURF om eenvoudig via een webbrowser te video-vergaderen, in groepen tot 6 personen. Het is niet nodig om software te installeren. Pilot SURF Videobellen is te gebruiken door alle studenten en medewerkers van op SURF aangesloten instellingen. Al meer dan 50 instellingen gebruiken de SURF Videobellen pilot.

Staat je instelling nog niet tussen de aangesloten instellingen, neem dan contact op met meet@surf.nl. Dan sluiten we je snel aan. Of ga gelijk aan het werk via edu.nl/meet.

Amazon: AWS Chime

De Amazon Web Services Chime-videoconferencedienst is beschikbaar als onderdeel van SURFcumulus. Chime valt onder de gebruikscondities, zoals die gelden via de overeenkomst tussen SURF en AWS reseller TI-Sparkle. AWS maakt Chime nu kosteloos beschikbaar tot eind juni.

SURF bekijkt samen met AWS de privacy-voorwaarden voor de Chime-software die eindgebruikers installeren en een gebruikersbeheer koppeling aan SURFconext.

Cisco WebEx

Cisco heeft een speciaal aanbod beschikbaar voor WebEx videoconferencing. Instellingen kunnen WebEx voor 90 dagen kosteloos inzetten. SURF heeft WebEx aan SURFconext gekoppeld. Ook is een security check uitgevoerd, met positieve uitkomst. Volgend uit een privacy en dataverwerking analyse door SURF, komt Cisco met een specifieke beschrijving, waarin dit speciale aanbod en de van toepassing zijnde privacy en dataverwerking aspecten worden beschreven. We verwachten deze informatie deze week (week 16).

Handleidingen

Ook voor gebruikers op onze instellingen is het soms even wennen hoe je videoconferencing kunt inzetten. We hebben daarom een speciale wiki-pagina ingericht waar we handleidingen, kennis en tips bundelen. Wil je dus snel aan de slag met videoconferencing op je eigen instelling, ga dan naar wiki-pagina over VC-diensten.

Andere tips

Ben je benieuwd hoe creatief je collega’s van instellingen omgaan met de huidige beperkingen of ben je op zoek naar praktische handvatten? Op SURF communities hebben we een speciale vraagbaak ingericht: Online onderwijs vraagbaak. Neem dus snel een kijkje, of registreer je en deel jouw kennis!

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd in één van de bovenstaande mogelijkheden? Neem dan contact op met je relatiemanager. Zij kunnen je verder helpen.

meer informatie