CTC 2019: Hack jezelf naar Mars

7 september 2019

WinnersTijdens de eerste editie van het Capture the Flag event ‘Challenge the Cyber’, georganiseerd door dcypher en het NCSC, gingen 13 teams van in totaal rond de honderd studenten uit het MBO, HBO en WO de uitdaging aan om zichzelf naar Mars te hacken. Het winnende team High Tech Hacking Touch van de Universiteit Twente kwalificeerde zich met de winst voor de European Cyber Security Challenge in Boekarest.

Klik hier voor het foto-overzicht

Het winnende team High Tech Hacking Touch hanteerde vanaf de eerste minuut een duidelijke strategie, vertellen de gelukkige teamleden: ‘We hebben meteen de taken verdeeld. Daarbij hadden we het geluk dat we binnen dit team elkaar goed aanvullen qua kennis. Bovendien zijn we begonnen met de makkelijkste opdrachten om meteen punten te scoren, en hebben we afgesproken dat je niet langer dan een bepaalde maximumtijd bij een probleem mocht  blijven hangen. Hoewel dat laatste wel moeilijk is, want je hebt elke keer toch het idee dat je er bijna bent.’ 

winners

Ruimteschip repareren
Joost Pol, CEO van het bedrijf Certified Secure dat de challenge ontwikkelde, legt uit wat de deelnemers moesten doen: ‘De aarde is verwoest. Je hebt alleen een ruimteschip, maar daar zijn vijftien cruciale onderdelen van offline gegaan. Die onderdelen moet je hacken om ervoor te zorgen dat je ruimteschip weer gaat vliegen. Het team dat uiteindelijk het eerste met een intact ruimteschip op Mars aankomt, wint.’ 

‘De cyber security arbeidsmarkt wordt zwaar overvraagd. We zitten niet alleen te springen om techneuten, maar ook om mensen die de vertaling kunnen maken van technische aspecten naar wat die betekenen voor hun business,’ zegt Jan Heijdra van Cisco over het belang van het evenement. ‘Ik ben onder de indruk van de toewijding en de focus van de deelnemers. Die zijn hier allemaal op hun vrije zaterdag met een heel team naartoe gekomen. Niet om geld of studiepunten te verdienen, of omdat het moest van een docent, maar puur voor hun eigen plezier,’ zegt  Jan Wessels van Rabobank. ‘Daarbij is het extra goed om te zien dat er ook steeds meer vrouwen op dit soort evenementen af komen,’ zegt Sander Peters van KPN Security. ‘Het is mooi dat via dit evenement de overheid en het bedrijfsleven de handen ineenslaan om het belang van cyber security voor het voetlicht te brengen: dcypher en het Nationaal Cyber Security Centrum zijn de organisatoren, en de bedrijven Cisco Nederland, KPN Security en Rabobank hebben het gesponsord. Het feit dat de opkomst van deze eerste editie meteen zo hoog is, is een signaal dat het binnen Nederland de goede kant op gaat,’ constateren de drie sponsoren tevreden. 

Challenge the Cyber was de eerste nationale capture the flag competitie voor MBO-, HBO-, en universitaire studenten. De wedstrijd is georganiseerd door dcypher in samenwerking met NCSC en gesponsord door Cisco Nederland, KPN Security en Rabobank. 

Tekst Sonja Knols
Foto Sjoerd van der Hucht

Bekijk de Nationale Cybersecurity Edcuatie Agenda