CTC 2020: coronaproof

28 juni 2020

Was het in 2019 nog een zonnige zaterdag in september dat de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer volstroomde met jong cybersecuritytalent, dit jaar is alles anders. Het is een grijze zaterdagmiddag in Amsterdam Zuidoost, waar de organisatie haar tijdelijk hoofdkwartier heeft gevestigd. Het jonge talent werkt vanuit huis. Toch schijnt binnen de zon. Het kantoor van Secura is omgetoverd tot studio, met Chris van ’t Hof voor de camera en ECSC alumnus Olaf Haalstra achter de knoppen. Een deur verder houdt de jury, bestaande uit Ron Mélotte (Fontys ICT), Ralph Moonen (Secura) en Cedric van Bockhaven (Deloitte) beraad. In een andere vergaderzaal zitten Edwin Schaap en Chris van Marle van het NCSC klaar voor technische vragen. Team captain Jasper Boot geeft de deelnemers nog even een peptalk via Discord, terwijl Secura’s marketing manager Jacqueline Bayot de aanwezigen trakteert op een berg croissants. Door de vele handen die editie 2020 mogelijk maken kunnen Melanie Lemmen (dcypher) en Michiel Oosterwijk (NCSC) de dag redelijk ontspannen beginnen.

Chris van t Hof CTC2020
Chris van 't Hof geeft het startsein!

Klokslag 11.00u opent presentator Chris van ’t Hof de livestream met een introductie van de jury. Niet veel later gaat de toeter en is Challenge the Cyber officieel van start. De livestream gaat door met elk uur interviews en updates. Op Discord hebben de teams zich teruggetrokken in hun eigen team rooms. Gedurende de dag komt de jury hier langs om te kijken hoe het gaat en de teams aan te moedigen. Het is vreemd om de teams niet live aan het werk te zien, maar de interactie via Discord maakt veel goed.

Er wordt direct flink gescoord door alle teams, maar na een uurtje beginnen zich duidelijk verschillen af te tekenen. Toch blijft het spannend tot de laatste minuut. Net als vorig jaar bevindt het team HTHT van Universiteit Twente zich in een nek aan nek race, dit jaar met de PHPHooligans van de Radboud Universiteit. Als een half uur voor het eindsignaal het scorebord sluit, staat HTHT op de eerste plaats met 91 punten voorsprong op de PHPHooligans. Wanneer om 17.00u de toeter klinkt, blijkt PHPHooligans eerste te staan, met een verschil van slechts 12 punten. Zij winnen de tweede editie van Challenge the Cyber. De verrassing van de dag is echter het team All Mixed Up. Dit gelegenheidsteam bestaande uit middelbare scholieren wordt 3e en laat daarmee 26 teams van hogeschool- en universiteitsstudenten achter zich. De vierde plaats is ook voor een junior team bestaande uit Radboud studenten: Beep boop ben robot. Chris spreekt de deelnemers toe in Discord en reikt de bekers virtueel uit aan de PHPHooligans die het senior en overall klassement hebben gewonnen en aan All Mixed Up, de winnaars van het junior klassement. Na afloop van Challenge the Cyber blijven de deelnemers nog lang ervaringen uitwisselen op Discord.

Melanie Lemmen CTC2020

Melanie Lemmen complimenteert alle deelnemers én de winnaars!

CTC2020: coronaproof is geslaagd. Door de online interactie met en tussen deelnemers en de verslagen via de livestream werd het ‘on site’ gevoel zo goed mogelijk benaderd. En misschien kan de afsluitende borrel nog een keer in levende lijve. Maar nu gaan we eerst met 22 deelnemers op Cyberbootcamp.


En natuurlijk het scoreboard met de eindstand om e.e.a. te completeren!

Scoreboard