Cybercrisis: zijn we wel voldoende voorbereid?

12 februari 2019

In het domein van de cybercrisis gaat de aandacht vooral uit naar preventie. Maar hoe slim we ook worden in het voorkomen van een cybercrisis, er zijn altijd mensen die nog slimmer zijn in het veroorzaken ervan. Het is daarom verstandig om meer aandacht te besteden aan crisismanagement.

“Een koude nacht in Milaan, Pierre Manzano wil naar huis. Dan vallen de verkeerslichten uit. Manzano wordt uit zijn Alfa geslingerd als auto’s op elkaar botsen in heel Europa. Operators kijken vol ongeloof toe terwijl het elektriciteitsnet bezwijkt. Mensen worden plotseling in kou en duisternis gestort. Het dodental loopt snel op.”

Verplichte literatuur voor securitymanagers?

Dit is de teaser van een spannende thriller van de Oostenrijkse schrijver Marc Elsberg. Het boek kwam in 2012 uit en zou verplichte literatuur moeten zijn voor security managers, ICT-ers, crisismanagers en eigenlijk alle burgers. Niet om te leren hoe problemen worden opgelost, maar wel om ons bewust te worden wat de problemen kunnen zijn. Het boek is fictie maar eigenlijk ook niet. Het beschreven scenario, een stroomuitval door een cyberaanval, heeft zich al herhaaldelijk in werkelijkheid voorgedaan. Elsberg beschrijft echter ook het vervolg. De paniek, de chaos en de ontreddering die dit scenario teweeg kan brengen.

Grote branden komen ondanks sprinklerinstallatie regelmatig voor. 

Waren de kwetsbaarheden van computersystemen en het gebruik van internet vroeger nog het domein van doemdenkende computernerds, inmiddels is iedereen hier wel van doordrongen. Hoewel, het lijkt toch nog alsof we ons hier onvoldoende zorgen over maken. Natuurlijk zal niemand het belang van goede beveiliging, goede wachtwoorden, firewalls en virusscanners nog ontkennen, maar de vraag is toch of we voldoende voorbereid zijn op mogelijke consequenties. Het hebben van een sprinklerinstallatie, brandblussers en bhv’ers verkleint de kans op een catastrofale brand maar grote branden komen toch regelmatig voor.

Meer informatie