dcypher in London

27 februari 2019

Prof. Bart Jacobs (hoogleraar computerbeveiliging uit Nijmegen) en Jan Piet Barthel (directeur dcypher) waren beiden op 21 februari te gast in Londen. Ze reisden daarheen op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk en The Royal Institution of Great Britain (RI). De RI noemt zichzelf een “independent charity dedicated to connecting people with the world of science”. In de historische collegezaal van deze vermaarde institutie in hartje Londen worden geregeld lezingen gehouden door vooraanstaande wetenschappers over verbazingwekkende wetenschap en de invloed daarvan op ons leven. De Nederlandse ambassade draagt een paar keer per jaar een spreker voor uit verschillende disciplines, meende dat cybersecurity nu eens aandacht moest krijgen en zocht contact met dcypher. Bart Jacobs werd uitgenodigd te komen spreken op donderdagavond 21 februari over “Electronic Identities”.

Dutch Embassy
Foto vlnr: Jan Piet Barthel, Ambassadeur Simon Smits, Professor Bart Jacobs.

Om de dag in Londen optimaal te besteden, stelde de ambassade een mooi programma samen. In de ochtend werd kennisgemaakt met ambassadeur Simon Smits. De ambassadeur onderstreepte het belang van cybersecurity en cyberdiplomatie. Bart vertelde over zijn onderzoek, en Jan Piet over de rol en de betekenis van dcypher en de NCSRA. Tweede programma onderdeel was een gesprek in het Imperial College London met professor Chris Hankin en een aantal van zijn stafleden. Chris is nauw betrokken bij het Institute for Security Science and Technology. In de middag werd een bezoek gebracht aan het National Cyber Security Centre. In Nederland kennen we ook een NCSC, maar in opzet verschillen beide organisaties nogal. De UK versie is nauw verbonden met de Britse Inlichtingendienst. Het NCSC verbindt universiteiten die uitblinken in cybersecurity onderzoek door ze een predicaat “Academic Centre of Excellence in Cyber Security Research” te verlenen en in een netwerk op te nemen. Het NCSC was ook betrokken bij de oprichting van vier onderzoeksinstituten, waarbij elk afzonderlijk een ander deel van het cybersecurity onderzoek bedrijft: interdisciplinair onderzoek, onderzoek naar Industrial Control Systems, testen en verifiëren van software betrouwbaarheid, en hardware encryption research.

Hoogtepunt van de dag was natuurlijk de lezing door Bart Jacobs. Waarom is verdedigen moeilijker dan aanvallen? In wat voor maatschappij willen wij leven? Waarom is identity management van cruciaal belang? En hoe verhouden in dat verband staten, overheden, private sector en burgers zich tot elkaar? Voor antwoorden op al deze vragen moeten we nog even geduld hebben, de voordracht is in zijn geheel opgenomen en is te zien op het RI-kanaal van YouTube.
 

De Nederlandse Innovatie Attachés houden vanuit ambassades en consulaten in 18 landen de ontwikkelingen in technologie en wetenschap bij. Cyber Security staat hoog op de agenda in veel van die landen, waaronder Duitsland, Japan, het VK en de VS.