Den Haag timmert aan de weg als Europese techhub

14 juni 2019

De grootste techcommunity van Den Haag heeft een nieuwe stek gevonden. The Hague Tech strijkt vandaag neer in Soza, het voormalige gebouw van het ministerie van Sociale Zaken in de hofstad. Het pand is omgeturnd in een bedrijvencentrum. De buurt eromheen blijkt populair te zijn bij it- en security-organisaties. De verhuizing van The Hague Tech naar Soza is voor de organisatie reden de populariteit van Den Haag als Europese it- en security-hub onder de aandacht te brengen. Zo wordt de hofstad door de Engelse investeringsmaatschappij Atomico bestempeld als een van de vier snelst groeiende techhubs van het continent, gemeten naar het aantal deelnemers aan tech-gerelateerde bijeenkomsten. Alleen Gent, Novosibirsk en Zug zouden naar deze maatstaf sneller groeien.

Den Haag kent drie grote techcommunities: The Hague Tech, incubator YES!Delft en The Hague Security Delta Campus. Bij deze gemeenschappen zijn in totaal ruim 125 organisaties aangesloten. In de stad bevinden zich bovendien diverse internationale techbedrijven, zoals Huawei en het Indiase JK Technosoft. Deze laatste wil binnen enkele jaren met ongeveer 450 medewerkers de Europese markt bedienen.

Overheid
De overheid doet een duit in het zakje van de Haagse techscene. Zo investeert gemeente Den Haag de komende jaren ruim een miljoen euro in YES!Delft. Het geld is bestemd om jaarlijks dertig startups te begeleiden bij hun doorgroei. Daarnaast investeren de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter en stichting Holdingfonds Economische Investeringen Den Haag anderhalf miljoen euro in het Dutch Security Tech Fund. Dat fonds stimuleert de strijd tegen cyberaanvallen en verspreiding van nepnieuws.

Om de betrokkenheid van de lokale overheid bij de initiatieven te benadrukken, geeft de Haagse wethouder Onderwijs, Kenniseconomie en Internationaal, vandaag het startschot voor de Hackathon for Peace, Justice & Security. Dit event vindt dit weekend plaats op de nieuwe locatie van The Hague Tech, direct naast station Laan van NOI. Tweehonderd techtalenten op het gebied van ai, big data en blockchain worden uitgedaagd om oplossingen te ontwikkelen in de strijd tegen humanitaire rampen, nepnieuws en armoede.

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/computable-next/6682349/250449/the-hague-tech-verhuist-naar-soza.html