Digitaal consulaat helpt bedrijven in Silicon Valley

1 mei 2020

Nederlandse mkb-bedrijven, startups en scale-ups in de Verenigde Staten online helpen om de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken en tegelijkertijd te bouwen aan een innovatieve toekomst in Californië. Met dat doel zijn NLinBusiness en Holland in the Valley - een initiatief van het Nederlandse consulaat in San Francisco - een partnership aangegaan.  
 
Met het Holland in the Valley-netwerk slaan het Consulaat-Generaal en NLinBusiness een brug tussen bedrijfsleven en talent in Nederland en Silicon Valley. Diensten aan het bedrijfsleven worden vanwege de coronacrisis volledig online aangeboden via het zogeheten eConsulate San Francisco. Zo zijn diensten als matchmaking, mentoring en virtuele handelsmissies allemaal digitaal toegankelijk gemaakt. De NL Business Hub formule van NLinBusiness richt zich in deze samenwerking met name op communitymanagement om de ontwikkeling van online-diensten voor ondernemers te versnellen.

Ondersteuning van talent

Doel van het partnership is tweeledig: Nederlandse startups sneller en duurzamer laten groeien in de ‘tech capital of the world’ en tevens ondernemend talent ontwikkelen. Corporate en academische partners als Silicon Valley Bank, Shell en Palo Alto Networks hebben zich net als de Nederlandse universiteiten via de Vereniging van Universiteiten (VSNU) eerder aangesloten bij Holland in the Valley. Startups krijgen mentoring van geslaagde Nederlanders in the Valley, studenten gaan op stage bij grote techbedrijven, en onder de noemer NL Growth Labs krijgen scale-ups een op maat gemaakt incubatorprogramma en profiteren van het curriculum van de bijbehorende Digital Founders Academy.
 
Virtuele missies in coronatijd

Tijdens de coronacrisis zal de aandacht van Holland in the Valley en NLinBusiness vooral uitgaan naar het ondersteunen van de bestaande businesscommunity, het virtueel uitbouwen van dit netwerk, en digitale oplossingen bieden voor het organiseren van evenementen en missies. Daarna biedt het partnership de mogelijkheid om het Nederlands mkb, startups en scale-ups actief te ondersteunen in hun behoeften in Silicon Valley. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar succesvolle sectoren in Californië zoals: agritech, tuinbouw, sport, water management, circulaire economie en smart mobility. De eerste virtuele missies naar Californië worden in juni verwacht.

Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, benadrukt dat 2,5 miljoen Nederlandse banen afhankelijk zijn van handel met het buitenland. Ze noemt de samenwerking van NLinBusiness, Holland in the Valley en het Consulaat in San Francisco een goed voorbeeld van hoe bedrijfsleven en overheid de handen ineen slaan in deze moeilijke tijd.
 

meer informatie