Duitsland richt cyberveiligheidsonderzoeksbureau op

10 september 2018

Duitsland krijgt nog een IT-faciliteit: het "Agentschap voor innovatie in cyberbeveiliging" wordt beheerd door het federale ministerie van defensie en het federale ministerie van binnenlandse zaken en is bedoeld om fundamenteel onderzoek naar cyberbeveiliging te bevorderen. Een soort Duitse DARPA.

Al in 1958 richtte het Amerikaanse leger het Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA (oorspronkelijk ARPA), op voor onderzoeksdoeleinden. Het meest bekende project van de DARPA was de Arpanet, de voorloper van ons internet. De robotcompetities maakten ook de DARPA-wereld beroemd. Onlangs presenteerde DARPA voertuigen waarvan de banden tijdens het rijden van vorm kunnen veranderen. Duitsland zou nu een vergelijkbare faciliteit moeten krijgen die zich richt op fundamenteel cyberveiligheidsonderzoek. Het gemeenschappelijke "kind" van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Ministerie van Defensie wordt luid "Agentschap voor innovatie in cyberbeveiliging" genoemd. Het federale kabinet heeft dat vandaag besloten.

200 miljoen euro

200 miljoen euro is het nieuwe agentschap in de komende vijf jaar beschikbaar, dat de juridische vorm heeft van een GmbH. Ter vergelijking: DARPA heeft elk jaar meerdere miljarden dollars beschikbaar. Het geld zal worden gebruikt om de personeelskosten van het bureau te financieren, maar bovenal onderzoeksprojecten - zelfs als de resultaten van de gefinancierde onderzoeksprojecten onzeker zijn, dat wil zeggen: het onderzoek zou geen bruikbare resultaten opleveren. Het bureau moet voor dit doel geschikte startups opsporen.

Lees hier het gehele Duitstalige artikel