EIDENTIFICATIE

3 mei 2013

ls het ei dat je in de supermarkt koopt, inderdaad 'biologisch' of missch¡en toch uit een legbatterij afkomstig? ln het project Teggs, dat onlangs werd afgerond, werd op initiatief van onder andere Albert Heijn de technologie ontwikkeld om dat eenduidigte kunnen vaststellen. Dat gebeurde in een multidisciplinaire samenwerking van Philips, DSM, TNO (en TNO Triskelion BV), de Universiteit Twente en een aantal bedrijven uit de eierproductieketen: Gebroeders van Beek, Omega Food, Nuovo, BCS en Moba. TNO identificeerde moleculaire markers aan de hand waarvan eieren van verschillende huisvestingssystemen zijn te onderscheiden en ontwikkelde de sensortechnologie voor deze markers. Er zijn chemische en bacteriële markers gevonden die b¡ologische resp. kooi-eieren onderscheiden van de overige categorieèn. Philips en DSM ontwikkelden nieuwe fingerprint¡ngtechnologie voor de tracking & tracing van afzonderlijke eieren. Het resultaat van Teggs: een waterdicht systeem om eieren te identificeren en een ontwerp voor een databank voor de fingerpr¡nts en de moleculaire markers. lvlet de kennis en de technologie uit dit project kan fraude in de  productieketen van eieren significant worden vermìnderd. TNO heeft patent aangevraagd op de moleculaire markers. Teggs is gefinancierd door Pieken VOORJAAR 2013 in de Delta (Agentschap NL), de provincies Limburg, Noord- Brabant en Gelderland en het kennisontwikkelingsprogramma
Safe Food van TNO.

Lees hier het hele artikel

 Uit TNO time voorjaar 2013