Embassy of Good Science: platform voor wetenschappelijke integriteit

4 juni 2019

Vandaag wordt het online platform www.embassy.science gelanceerd. Dit Nederlands idee met een Europese miljoenensubsidie heeft tot doel de wetenschappelijke integriteit te verbeteren. Integriteit in de wetenschap is helaas niet vanzelfsprekend en staat regelmatig ter discussie, zeggen projectleider Guy Widdershoven en adviseur van het project Lex Bouter van Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit, Amsterdam. Dit meldt Amsterdam UMC.

“Ons platform is bedoeld voor iedereen die op de één of andere manier met wetenschap te maken heeft”, aldus Lex Bouter, hoogleraar methodologie en integriteit aan de Vrije Universiteit Amsterdam, “om ervaringen te delen, zodat we van elkaar kunnen leren en elkaar scherp houden. We moeten dilemma’s benoemen en toe durven geven dat we het ook niet altijd precies weten. Het gaat ook om bewustwording.” Hoogleraar medische filosofie en ethiek van Amsterdam UMC, Guy Widdershoven, vult aan:  “We moeten er samen voor zorgen dat de wetenschap gezond en integer blijft. Wetenschappers hebben de verantwoordelijkheid hun onderzoek zorgvuldig, eerlijk en transparant uit te voeren.”

We kennen verhalen van onderzoekers die het met de wetenschappelijk integriteit niet zo nauw namen. Het ging daarbij bijvoorbeeld om het gebruiken van gemanipuleerde of gefabriceerde data, onzorgvuldige bronvermelding en plagiaat. Het nieuwe online platform The Embassy of Good Science biedt naast een verzameling van gedragscodes en richtlijnen voor onderzoek vooral veel praktische hulp bij het goed uitvoeren van onderzoek. Op welke principes is goed onderzoek gebaseerd? Hoe ga je om met dilemma’s? Maar ook, wat doe je als je iemand verdenkt van fraude? Het platform is uniek door het gebruik van ‘semantic mediawiki’. Door deze wiki-benadering kunnen onderzoekers en andere gebruikers zelf informatie toevoegen en bewerken, zodat de website uiteindelijk door de wetenschappelijke gemeenschap zelf wordt gedragen.

The Embassy of Good Science is het resultaat van twee door de Europese Unie (Horizon 2020) gesubsidieerde projecten, met een totaalbudget van bijna 7 miljoen euro. In de afgelopen twee jaar hebben de consortia Europese richtlijnen, tools en voorbeelden verzameld en ontwikkeld. Er is samengewerkt met 19 Europese universiteiten en instituten.

Meer informatie