The Emergence of a New Social Engineer

8 oktober 2018

Internetcriminelen hebben in 2018 bij ruim de helft (52 procent) van de kleine bedrijven geprobeerd geld of gegevens buit te maken. Phishing en acquisitiefraude zijn hierbij de meest gebruikte methodes. Opvallend is, dat juist deze ondernemingen zich steeds minder zorgen maken over hun digitale veiligheid. Om het tij te keren, trekt de overheid 1,2 miljoen euro uit voor trainingen en voorlichting aan mkb’ers.

Dit blijkt het een Alert Online-onderzoek onder mkb’ers. In 2017 maakt 65 procent van de kleine bedrijven met één tot negen werknemers zich nog weinig zorgen over de digitale veiligheid op de zaak. In 2018 is dit percentage gestegen naar 75 procent. Minister Grapperhaus trekt 1,2 miljoen euro uit voor trainingen en voorlichting aan mkb’ers op het gebied van internetcriminaliteit. ‘Het is belangrijk dat ondernemers goede informatie krijgen over welke risico’s er zijn, zodat ze weten welke maatregelen ze zelf kunnen nemen.’
 
Geen extra beveiliging na aanval

Ruim een derde (37 procent) van de kleine bedrijven kampte met phishingmails, waarbij de ontvanger wordt verleid op een valse link of bijlage te klikken. Eén op de vijf deed dat ook daadwerkelijk. Een kwart (23 procent) had te maken met acquisitiefraude, ook wel bekend als spookfacturen voor diensten of producten die niet zijn geleverd. Opvallend is dat 56 procent van de kleine bedrijven die is geconfronteerd met internetcriminaliteit geen extra beveiligingsmaatregelen heeft getroffen.

Meer informatie