Spoedcursus cyberveiligheid voor Kamerleden?

January 12, 2017

D66 wil dat Kamerleden een spoedcursus cyberveiligheid krijgen en dat het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) van de overheid de systemen van alle politieke partijen gaat doorlichten. Dit moet voorkomen dat de verkiezingen worden gemanipuleerd, zo laat D66-Kamerlid Kees Verhoeven weten.

Het Kamerlid wijst naar het rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten waarin wordt gesteld dat Rusland de Amerikaanse verkiezingen heeft beïnvloed. “Het roept de vraag op hoe veilig de verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland in 2017 zullen zijn en hoe eerlijk deze gaan verlopen”, aldus Verhoeven in een bericht op Facebook.

Twee manieren van beïnvloeding

Volgens het Verhoeven zijn er twee manieren om de verkiezingen te beïnvloeden. “Allereerst dus het hacken in computersystemen en het verspreiden van daaruit gestolen informatie om zo een of meerdere partijen te benadelen.” De tweede manier is het verspreiden van nepnieuws.

Verspreiding nepnieuws

Om dergelijke beïnvloeding te voorkomen doet D66 drie voorstellen. Zo wil de partij dat het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) of andere beveiligingsexperts de ict-systemen van alle politieke partijen doorlichten. Daarnaast moet ook het gehele ict-systeem en mobiele telefoonnetwerk van de Tweede Kamerorganisatie worden doorgelicht, laat Verhoeven verder weten. Tevens wil hij een spoedcursus cyberveiligheid voor alle Kamerleden en medewerkers. “Mensen vormen immers altijd de zwakste schakel”, merkt Verhoeven op.

Social media in de gaten houden

Als laatste pleit het Kamerlid om nepnieuws, chatbots en trollen op social media nauwlettend in de gaten te houden en Google en Facebook te dwingen om meer openheid over hun algoritmen te geven.

 

http://www.securitymanagement.nl/spoedcursus-cyberveiligheid-kamerleden