SIDN fonds prijswinnaars en projectupdates

May 5, 2017

Het is er weer tijd voor! De SIDN fonds updates van de afgelopen maand, met deze keer: continuering van het samenwerkingsproject om digitale vaardigheden in de klas te krijgen, een aantal trotse prijswinnaars en -last but not least- interessante nieuwe releases.

    #01  Schaamteloosheid in een virtuele wereld

Begin april zijn de Internet Scriptieprijzen weer uitgereikt. Met zijn scriptie over de bankencrisis en schaamteloosheid in een virtuele wereld won Joris Krijger de SIDN fonds prijs voor de beste scriptie op het gebied van internet & maatschappij. Volgens Krijger leidt virtualisering tot onbetrokkenheid. Met zijn uitleg over de overeenkomst tussen Tinder en de bankencrisis, nam hij ook de publieksprijs mee naar huis!

    #02  Samenwerking SIDN fonds en FutureNL 

FutureNL en SIDN fonds continueren hun samenwerking om zoveel mogelijk kinderen op de basisschool kennis te laten maken met programmeren. Goed nieuws, helemaal nu de motie om onder meer digitale geletterdheid per 2018 aan het curriculum toe te voegen onlangs brede steun in de Tweede Kamer kreeg. De missie om digitale vaardigeden structureel in de klas te krijgen, komt hiermee een flinke stap dichterbij!

 

    #03  Zo blijf je malware een stap voor 

Hoe blijf je als (kleinere) organisatie malware een stap voor, zonder gebruik te maken van commerciële software? Cuckoo Sandbox biedt een open source alternatief. Met steun van SIDN fonds maakten zij de software gebruiksvriendelijker, waardoor deze interessant is voor een bredere groep gebruikers.

 

    #04  Pim de Kuijer Penning voor Open Embassy

Begin april werd de Pim de Kuijer Penning 2017 uitgereikt aan Renée Frissen voor het opzetten van Open Embassy, de online helpdesk voor statushouders, waarbij vrijwilligers hen helpen om in Nederland hun draai te vinden.  

    #05  De Bobbi: Open Source ECG and Motion Sensor

Het is zover: de release van de open source ECG en motion sensor, de Bobbi, is een feit! Een nieuwe toepassing van Totem Open Health, die onderzoekers, innovators en ontwikkelaars de vrijheid geeft om eigen ruwe data te verzamelen en het open systeem naar eigen inzicht aan te passen.  

    #06  First real banking experience for kids

Otly, de e-banking app voor kinderen won op 21 april de Dutch Fintech Award voor Innovative Banking en kondigde de integratie met Bunq aan! Door de Otly app met Bunq (de innovatieve Nederlandse mobile-only bank) te koppelen, kan Otly nu met echt geld worden gebruikt.   

    #07  DDoS Alerting Service, uitkomst voor kleinere partijen

In zijn vrije tijd bouwde Lennart Haagsma een systeem dat DDoS-aanvallen detecteert en ISP’s, hosters en andere organisaties kan inlichten. Met de steun van SIDN fonds wil hij zijn DDoS Alerting Service verder brengen. “Voor kleinere partijen voor wie dure detectiesoftware te duur is, is dit een uitkomst.”