Driekwart bevolking te maken met cybercrime

October 1, 2018

Bijna driekwart (74 procent) van de Nederlanders heeft thuis weleens te maken gehad met cybercrime. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit zijn: een poging tot phishing (56 procent), het sturen van een socialmediabericht met de vraag om een onbekende link aan te klikken (37 procent), het zenden van een zakelijke uitnodiging via social media en malware (beide 20 procent).

> Lees ook: Mensen overschatten zich online

1.1    Hardleers
Toch denkt een kwart van de bevolking weinig gevaar te lopen. Nederlanders zijn verder ‘tamelijk hardleers’ in het nemen van maatregelen om zichzelf online te beveiligen. Zo geeft de helft van de al eens getroffen mensen aan nog steeds niets te hebben ondernomen.

1.2    Draai de digitale achterdeur op slot!
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt dit zorgelijk: “Het is zorgwekkend dat veel mensen zich nog steeds niet écht bewust zijn van de risico’s in de digitale wereld. Mijn boodschap is simpel: draai de digitale achterdeur op slot!”

 

bron: securitymanagement

View National Cybersecurity Edcuation Agenda