CWI eert David Chaum en Guido van Rossum met ‘Dijkstra Fellowship’

November 15, 2019

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) zal voor het eerst in haar geschiedenis de “Dijkstra Fellowship” uitreiken. De eretitel wordt dit keer toegekend aan David Chaum en Guido van Rossum. Chaum, ‘voorvader van blockchain’ is bekend van zijn baanbrekende onderzoek op het gebied van Privacy en Cryptologie en de ontwikkeling van digitaal contant geld. Van Rossum bedacht bijna 30 jaar geleden -toen hij werkzaam was bij CWI- de wereldberoemde programmeertaal Python, die miljoenen gebruikers kent.

Met de Dijkstra Fellowship wil CWI hen belonen voor de baanbrekende bijdrage die zij met hun werk geleverd hebben aan de wiskunde en informatica. De fellowship is daarnaast een erkenning voor de bijdrage die zij geleverd hebben aan de reputatie van CWI als pionier op het gebied van wiskunde en informatica. De eretitel is vernoemd naar voormalig CWI onderzoeker Edsger W. Dijkstra, die met de ontwikkeling van zijn kortste pad algoritme één van de meest invloedrijke onderzoekers uit de geschiedenis van het instituut is.

David Chaum is zowel wiskundige als informaticus en ontvangt de eretitel Dijkstra Fellow voor zijn vooruitstrevende onderzoekswerk op het gebied van Privacy en Cryptologie. Met het oprichten van de Cryptologie onderzoeksgroep bij CWI begin jaren 80, haalde hij de moderne Cryptologie naar Europa. Hij wordt internationaal erkend als de grondlegger van digitale valuta en blockchain-technologie. Uit zijn onderzoekswerk vloeide het spin-off bedrijf Digicash voort. Onder de vlag van Digicash ontwikkelde Chaum eCash, de voorloper van de bitcoin.

CWI eert Guido van Rossum met de titel Dijkstra Fellow voor de impact van van zijn programmeertaal Python. Python is nu een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld. De taal wordt gewaardeerd door beginners en professionals en is vooral succesvol door de hoge gebruiksvriendelijkheid. Python leent zich uitstekend voor actuele toepassing op het gebied van AI. Python is open source beschikbaar en heeft een wereldwijd actieve gebruikerscommunity. 

Jos Baeten, algemeen directeur: “CWI wil een pioniersrol vervullen op het gebied van wiskunde- en informatica-onderzoek. Chaum en Van Rossum hebben met hun werk als geen ander bijgedragen aan deze ambitie. En niet alleen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, de impact van hun prestaties is nog dagelijks voelbaar in de maatschappij. Deze twee oud CWI onderzoekers verdienen het als geen ander om als eerste met de Dijkstra Fellowship geëerd te worden.”

De Dijkstra Fellowship wordt op donderdag 21 november uitgereikt aan Chaum en Van Rossum tijdens een feestelijke soirée in het Scheepvaart museum te Amsterdam. Zowel Van Rossum als Chaum zullen een voordracht geven over hun werk en visie op toekomstige ontwikkelingen in hun vakgebied tijdens de “CWI Lectures on Programming & Cryptology” op 21 (uitverkocht) en 22 november.

Meer informatie website: CWI