Landelijk coördinatiepunt voor online onderwijs

March 19, 2020

De VSNU, VH, SURF en het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT bundelen de krachten: samen vormen zij een landelijk coördinatiepunt voor kennisuitwisseling en ondersteuning. Zij werken hierin samen met de Universiteit van Nederland, die technische faciliteiten beschikbaar heeft voor opname of streaming van online hoorcolleges en werkgroepen.

Er vindt een ongekende versnelling plaats. Elke docent, voor- of tegenstander van online onderwijs, moet van de ene op de andere dag al het onderwijs volledig online aanbieden. En al die docenten hebben de hulpmiddelen die hen worden aangeboden hard nodig, want online onderwijs is niet een simpele één op één vertaling van het face-to-face onderwijs. Het vraagt om een zorgvuldig ontwerp. En daar is nu net geen tijd voor. We moeten roeien met de riemen die we hebben.

Veel instellingen hebben zelf expertise en faciliteiten in huis, maar de schaal waarop hier de komende tijd gebruik van gemaakt moet worden, is veel groter dan gebruikelijk. De Vereniging van Universiteiten (VSNU), Vereniging Hogescholen (VH), SURF en het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT bundelen daarom de krachten: samen vormen zij een landelijk coördinatiepunt voor kennisuitwisseling en ondersteuning. Zij werken hierin samen met de Universiteit van Nederland, die technische faciliteiten beschikbaar heeft voor opname of streaming van online hoorcolleges en werkgroepen. Met dit initiatief hopen de organisaties gezamenlijk de beschikbare expertise en faciliteiten zo goed mogelijk te benutten de komende periode.

Initiatieven

Corona: online onderwijsvraagbaak

We verzamelen en delen expertise over hoe je online onderwijs inhoudelijk vormgeeft in de tijdelijke Corona community: Online onderwijsvraagbaak. Iedereen uit het Nederlandse onderwijs kan gebruik maken van dit platform en zelf ook expertise delen. Denk daarbij aan handleidingen, tips & tricks en webinars over online onderwijs. De artikelen clusteren we in verschillende thema’s, zoals open leermaterialen, video’s, software en tools en toetsen.

Webinars en opnamestudio’s beschikbaar

Gisteren zijn we gestart met een serie webinars op het gebied van online onderwijs voor onderwijsondersteuners en docenten . We zijn afgetrapt met het webinar van de SIG Media & Education over het onderwerp: 'Hoe verplaatsen we ons onderwijs naar online'. Deze is online terug te kijken en er is een samenvatting gemaakt, met dank aan Peter Hollants van INholland. Binnenkort volgen meer webinars. Houd de agenda van SURF in de gaten.

De Universiteit van Nederland biedt samen met haar technologiepartner NEP Technologies de mogelijkheid aan onderwijsinstellingen om de komende weken op grote schaal de colleges en werkgroepen virtueel door te laten gaan vanaf elke locatie. De opnamestudio’s in Hilversum, Amsterdam en de mobiele studio’s zijn beschikbaar tegen kostprijs.

meer informatie
 

View National Cybersecurity Edcuation Agenda