Gehackt Equifax stelt miljoenenschikking voor

22 juli 2019

De diepgaand gehackte kredietfirma Equifax wil het grote datalek uit 2017 schikken voor 700 miljoen dollar.

Het schikkingsbedrag van van 700 miljoen dollar (624 miljoen euro) is voor de vele miljoenen gedupeerden van de grote hackaanval op het Amerikaanse kredietbureau. Bij die cyberaanval in 2017 kregen hackers toegang tot de persoonlijke gegevens van 143 miljoen Amerikanen. De voorgestelde schikking van Equifax zou al zo goed als rond zijn.

Equifax adviseert over kredietverstrekking aan burgers en bedrijven, waarvoor het uitgebreide dossiers met consumentendata bijhoudt. In 2017 kregen cybercriminelen na inbraak op de IT-infrastructuur van de kredietfirma vergaande toegang tot deze waardevolle datadossiers. De buit omvatte BSN-nummers, creditcardgegevens, huisadressen en geboortedata van Amerikanen. Dit omvangrijke security-incident leidde tot protesten van consumenten(organisaties) en toezichthouders. Ook de FBI stelde een onderzoek in.

Geld plus gedragsveranderingen

Volgens ingewijde bronnen van onder meer The Wall Street Journal stemmen de Amerikaanse toezichthouder FTC (Federal Trade Commission) en het Amerikaanse ministerie van Justitie vandaag in met het schikkingsvoorstel. Die instanties willen niet reageren op berichten in de media over een eventuele op handen zijnde schikking. Naast het miljoenenbedrag zou Equifax in het kader van de schikking ook veranderingen doorvoeren in zijn praktijken voor omgang met consumentendata. Dit zou een aanvullende kostenpost van zo'n 1,25 miljard zijn, aldus de ingewijde bronnen.

De CEO van het kredietbureau maar ook diverse andere topmanagers hebben na de onthulling van de grote datadiefstal hun functies neergelegd. Daarnaast is de toenmalige CIO van Equifax onlangs veroordeeld tot celstraf en boetebetalingen, maar niet voor de recordbrekende hack zelf. De voormalige ICT-topmanager had vlak voor de publieke bekendmaking van de hack zijn aandelenopties verkocht. Daarmee heeft hij een dreigend verlies van zo'n 117.000 dollar vermeden en bijna 1 miljoen dollar verdiend. Deze handel met voorkennis levert hem nu 4 maanden cel op, plus een boete van 55.000 dollar en de betalingsverplichting voor restitutie van 117.117,61 dollar.

Meer informatie