Hacktalk 9 “Het einde van het internet”

10-07-2018

Ja, je leest het goed: er komt een dag dat het internet het gewoon niet meer doet. Omdat het moedwillig stuk wordt gemaakt of omdat we iets over het hoofd hebben gezien dat tot nog toe geen probleem was, maar nu wel. Of we hebben het internet gewoon zo ingewikkeld gemaakt dat er iets mis gaat en we niet weten wat... Althans, dat denkt presentator Chris. Hij komt daarom met enkele doemscenario's, waartegen internet experts tegen in het verweer gaan. Aan tafel:

  • Frank Breedijk is Security Officer bijSchuberg Philis, een Managed Hosting provider die 100% uptime belooft...
  • Michiel Steltman is directeur van DINL, Digitale Infrastructuur Nederland en weet veel over het afslaan van DDoS aanvallen.
  • Jeroen van der Ham is Security Researcher bij het Nationaal Cyber Security Center. Daarnaast is hij ook actief in de hacker scene, o.a. bij hackerspace Randomdata en SHA2017 en als docent bij de UvA heeft hij diverse responsible disclosures begeleid. Wat kan volgens hem de overheid doen als het internet het niet meer doet?
  • Lousewies van der Laan zit in het bestuur van ICANN, the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers , de organisatie die ervoor zorgt dat een internet adres naar de juiste computer verwijst. Welke organisaties zitten er achter het internet?

Tijdens het debat wordt Chris bijgestaan door:

  • GGOH, de Guild of Grumpy Old Hackers. Edwin van Andel kennen we nog als jurylid van onze hack challenges Game of Toons en van Lord of the Things. Hij reist momenteel de hele wereld over als CEO van Zerocopter, een bedrijf dat top hackers levert. Mattijs van Ommeren, is security consultant bij het Finse bedrijf Nixu en kennen we als een van de organisatoren van het hackevent Alt-S. Victor Gevers is al bijna 20 jaar helpende hacker, met meer dan 5.000 Responsible Disclosures op zijn naam. Hij is voorzitter van GDI, Global Defense of the Internet, een stichting waar vrijwilligers lekken op internet opsporen en melden. Hans van de Looy is onafhankelijk IT security expert, met 36 jaar ervaring bij verschillende bedrijven en is nu Unicorn. Wat vinden deze vier heren van de rampscenario's van Chris en het weerwoord van de experts?
  • Oscar Koeroo, security man bij KPN en actief in het hackerswereldje.
  • Daan Archer is onafhankelijk blockchain deskundige en zorgt ervoor dat het debat wordt vastgelegd met een off-line blockchain en elke spreker zijn/haar eigen, unieke block krijgt. Miners verdienen een gratis consumptie naar keuze.
  • Met kicke tunes van Akim en zijn orgel en VJ Pleun op de sheet projector.
     

En dan … Wat te doen als het internet het niet meer doet? We presenteren alternatieven: radiozenders, the Things Network, rondrijden met hard disks, twitteren met bierflesjes, mail via telex... We openen the Pirate Bay, Worms medearchief voor illegale kopietjes van je favoriete films, boeken en games. Heb je zelf back-up tech? Neem het mee! We eindigen de avond met een wedstrijd Jeux de Cyber: gooi je oude smart phone over de Jeux de Boulle baan en win eeuwige roem als Cyber Master!

Meer info op hacktalk.nl Meld je aan voor deze aflevering van Hack Talk Toegang is gratis. Dat kan omdat we gesteund worden door organisaties die net als wij graag kennis delen over cyber security.