#Hacktalk13 Cyberspionage

14-05-2019

Nederland is in een cyberoorlog met de Russen verwikkeld", aldus minister Ank Bijleveld van Defensie, nadat de MIVD een Russische hackaanval op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag had verijdeld. Vervolgens bood de minister de NAVO Nederlandse cybersoldaten aan, "om te kijken hoe we zelf offensief dingen kunnen doen als het nodig is." Grote woorden van de minister, maar de echte cyberoorlog is nog niet begonnen. 

Het is eerder een vorm van cyberspionage. Net zoals de AIVD zelf deed, door de Russen te volgden via een gehackte beveiligingscamera's. De Chinezen, Britten, Israëliërs en Amerikanen staan er ook om bekend flink wat te spioneren. Of eigenlijk doet elk land het wel... Maar waar liggen de grenzen tussen gewoon inlichtingen verzamelen, spionage, sabotage en oorlog? En wat kunnen we ertegen doen? Waarom doet de Nederlandse overheid bijvoorbeeld wel Kaspersky en Huawei in de ban en Amerikaanse en Britse bedrijven niet? Aan tafel:

  • Liesbeth Holterman werkte vroeger bij de AIVD en is nu zelfstandige, beleidsadviseur bij Cyberveilig Nederland en adviseur Cybersecurity Centrum Maakindustrie. Hoe zag toen het dagelijks leven eruit bij de dienst en hoe kijkt ze nu aan tegen cyberspionage.
  • Pim Takkenberg heeft ook vroeger bij de AIVD gewerkt, op het dossier cyberspionage en is nu directeur Cyber Security bij Northwave. We zagen hem al bij Hack Talk 5, het WIV debat, waar hij ervoor pleitte dat de Wet Inlichtingen en Veiligheidsdiensten goed zou zijn voor het tegengaan van cyber spionage.
  • Jelle van Haaster is onderzoeker bij het Nederlandse Defensie Cyber Commando. Waar liggen volgens hem de grenzen tussen gewoon intelligence verzamelen, spionage en oorlog? En waar komt het woord 'cyber' eigenlijk vandaan?
  • Joel Aviad Ossi heeft als WebSec.nl aardig wat Responsible Disclosures gemeld bij Defensie. Hij weet ook veel van de technische kant van tappen.
  • Frank Groenewegen is Chief Security Expert bij Fox-IT. Kunnen zij spionagebewegingen detecteren in hun Network Operation Center?
  • De Nederlandse overheid deed in navolging van de VS de anti-virus software van Kaspersky in de ban. Security onderzoeker Brenno de Winter deed hier onderzoek naar en doet verslag. Ook hij was vorig jaar bij het WIV debat en kijkt terug.

Meld je aan op https://hacktalk.nl/ht13.html 

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Heb je suggesties voor ons programma? Mail dan naar Hacktalk.

Toegang is gratis. 

https://worm.org/about/contact/ (locatie)