Inhethoofdvandehacker

24 maart 2016

Onder deze titel organiseerde DisGover op woensdag 16 maart jl. in de HSD Campus in Den Haag een eendaags evenement over informatieveiligheid bij de decentrale overheid, zoals gemeenten, provincies, en waterschappen. Deelnemers konden tijdens deze dag nieuwe inzichten opdoen, ervaringen uitwisselen met vakgenoten en actuele thema’s leren kennen op het vlak van informatieveiligheid. De aanwezige deelnemers waren vooral security officers en andere informatieveiligheidsverantwoordelijken werkzaam bij de decentrale overheid.

Hacker

Tijdens het evenement namen diverse sprekers de aanwezige deelnemers mee in het hoofd van de hacker onder leiding van dagvoorzitter Edwin van Andel van Zerocopter. Waar let een hacker op bij het uitzoeken van een organisatie? Hoe gaat hij te werk? En wat gebeurt er eigenlijk met gestolen data? Deelnemers kregen antwoord op al deze vragen van informatieveiligheidexperts, hackers en ervaringsdeskundigen.

Plenair programma

Het congres bestond uit een plenair gedeelte in de ochtend, opgevolgd door meerdere hackshops in de middag en een hack event. Tijdens het plenaire gedeelte deelden sprekers hun ervaringen met betrekking tot informatieveiligheid bij de decentrale overheid. Zo gaf Chris van ’t Hof, internetsocioloog en schrijver, een update over nieuwe initiatieven van hackers die helpen het internet veiliger te maken. Ronald Prins van Fox-IT ging in zijn inleiding in op de organisatorische kant van informatieveiligheid.

Hackshops

Het plenaire gedeelte werd opgevolgd door meerdere hackshops; korte inspirerende en actieve sessies die handvatten boden voor de praktijk. Onderwerpen als de Wet Meldplicht Datalekken, ethisch hacken, responsible disclosure en iBewustzijn kwamen hier aan bod. Voorafgaand aan het evenement hebben softwareleveranciers van zaaksystemen hun software laten testen door hackers. De bevindingen van deze testen kwamen tijdens de plenaire afsluiting van het evenement aan bod.