ITvitae start nieuwe security-opleiding voor jongeren met autismeprofiel

15 september 2020

ITvitae is een nieuw traject begonnen om jongeren met een autismeprofiel op te leiden tot beveiligingstechnici. ITvitae zorgt daarbij voor een werkervaringsplaats en bemiddelt de geslaagde kandidaten naar duurzaam werk. Op die manier hoopt ITvitae niet alleen jongeren met een autismeprofiel aan een baan te helpen, maar ook bij te dragen aan een oplossing voor het tekort aan beveiligingstechnici met actuele hardware-technische en programmeerkennis. De opleiding is opgezet met beveiligingsbedrijven en SOBA.

De nieuwe opleiding ICT-Beveiligingstechnicus leidt studenten in zeven maanden op. Daarbij leren de jongeren hoe ze technische beveiligingsoplossingen moeten ontwikkelen, implementeren en beheren, maar ook hoe ze veiligheidsincidenten opsporen, firewalls inrichten en IT-infrastructuren testen. Bovendien leren de deelnemers hoe ze de bijbehorende apparatuur, zoals inbraakalarminstallaties en toegangscontroles, moeten installeren.

Studenten moeten de opleiding wel zelf financieren. Omdat ITvitae een private sociale onderneming is, is financiering door DUO niet mogelijk. Wel zijn er diverse andere opties. Kandidaten met een UWV gerelateerde uitkering kunnen bijvoorbeeld (een deel van) het traject door het UWV laten financieren. Geïnteresseerden die een andere uitkering hebben, wordt geadviseerd bij hun gemeente te informeren naar mogelijkheden. Kandidaten die onvoldoende eigen middelen hebben, kunnen een aanvraag doen voor een renteloze lening vanuit het ITvitae Studiefonds.