Je moet het maar kunnen: cyberreservist bij Defensie

28 april 2020

Het belang van cybersecurity wordt op steeds meer plekken duidelijk, en niet alleen bij bedrijven. Zo kunnen beveiligingsexperts sinds eind 2018 als vrijwilligers bij de politie aan de slag. En ook Defensie zoekt cybersecurityexperts, maar dan in de vorm van reservisten. 

De Nederlandse krijgsmacht moet tegenwoordig niet alleen fysieke aanvallen afslaan, maar ook digitale varianten. Daarvoor worden onder meer cyberreservisten ingezet: cybersecurityexperts die naast hun ‘gewone’ baan een aantal dagen per jaar beschikbaar zijn voor werk bij de krijgsmacht.

Cyberreservisten kunnen zich binnen de krijgsmacht met verschillende onderwerpen bezighouden. Ze kunnen bijdragen aan het veilig houden van digitale systemen voor aanvallen en spionage en aan het verkrijgen van inlichtingen. Maar cyberreservisten worden ook ingezet bij het aanvallen of manipuleren van digitale systemen van de tegenstander. Daarnaast kunnen reservisten helpen bij het handhaven van de cyberveiligheid binnen de krijgsmacht zelf.

meer informatie