Justitie VS laat zaak tegen Apple over iPhone terrorist vallen

29 maart 2016

Het Amerikaanse ministerie van Justitie staakt haar pogingen om via de rechtbank Apple te dwingen de telefoon van een terrorist te ontgrendelen.

Het is Justitie gelukt om de telefoon te kraken zonder de hulp van Apple.

Vorige week werd de rechtszaak tussen Apple en de FBI al uitgesteld, omdat de opsporingsdienst zei dat een derde partij mogelijk een manier had gevonden om de telefoon van Syed Rizwan Farook te ontgrendelen.

Hij was een van de twee schutters die in de Amerikaanse plaats San Bernardino veertien mensen om het leven brachten.

De FBI wilde toegang tot zijn iPhone om informatie over de schietpartij te vinden, maar Apple wilde niet helpen bij het kraken van de telefoon. Volgens het bedrijf zou dat de beveiliging van alle iPhones onveiliger maken.

Reactie

Apple ziet het einde van de zaak als een overwinning. "Vanaf het begin maakten we bezwaar tegen het bevel van de FBI dat Apple een achterdeurtje in de iPhone moest bouwen, omdat het verkeerd was en een gevaarlijk precedent zou kunnen stellen", aldus het bedrijf in een verklaring.

"Door het terugtrekken van de overheid is geen van beide gebeurd. Deze zaak had nooit gestart moeten worden."

Apple heeft niet gereageerd op het feit dat de iPhone 5c in kwestie zonder de hulp van het bedrijf kon worden gekraakt. Het is niet bekend hoe de FBI dit is gelukt, en of er relevante informatie over de schietpartij op de telefoon is aangetroffen.

Ook is onduidelijk of Apple zal worden ingelicht over de manier waarop de iPhone is gekraakt. Dat zou het bedrijf mogelijk in staat stellen om een eventuele kwetsbaarheid met een software-update te dichten. Een anonieme bron binnen de Amerikaanse autoriteiten stelt dat het nog te vroeg is om hier iets over te zeggen.

Onleesbaar

De iPhone 5c van Farook was vergrendeld met een pincode. Als die tien keer onjuist werd geraden, zou de informatie op het apparaat permanent onleesbaar worden gemaakt.

Experts hadden al gespeculeerd dat er een weliswaar lastige manier was om deze beveiliging te omzeilen. Het zou wellicht mogelijk zijn om het geheugen van de iPhone te kopiëren en steeds na het onleesbaar maken van de telefoon weer terug te zetten om opnieuw tien pogingen te doen.

Het is onduidelijk of dit daadwerkelijk de methode is die is gebruikt om de iPhone te kraken.

In een verklaring zegt het Amerikaanse ministerie van Justitie alle mogelijke methodes te blijven inzetten om informatie van elektronica te kunnen aflezen, "waaronder het vragen van medewerking van fabrikanten en vertrouwen op de creativiteit van zowel de publieke als privésector".

New York

Ook in New York loopt nog een rechtszaak waarin opsporingsinstanties Apple willen opdragen een iPhone te kraken. Eerder sprak een rechter daar steun uit voor de positie van Apple.

Het ministerie van Justitie moet dinsdag nog reageren op een verzoek van Apple om die zaak uit te stellen. Daaruit zal mogelijk blijken of het ministerie andere rechtszaken tegen Apple nog wel wil voortzetten.

Bron: nu.nl