Justitie wil meer datadeling voor misdaadbestrijding

29 april 2020

Om criminele netwerken slimmer aan te pakken, moeten overheidsorganisaties ruimere mogelijkheden krijgen om hun informatie met elkaar te delen. Justitieminister Ferd Grapperhaus en Sander Dekker (Rechtsbescherming) hebben daartoe een wetsvoorstel opgesteld dat zij woensdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

De politie, het Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken nu ook al samen om de ernstige en ondermijnende criminaliteit aan te pakken, maar er bestaat nog veel onduidelijkheid over de uitwisseling van hun gegevens. De ministers willen daar nu een wettelijke grondslag aan geven, zodat ze de informatie gezamenlijk kunnen analyseren en de netwerken gerichter kunnen aanpakken. Ook private partijen als banken zouden in beperkte mate en als het echt nodig is, hieraan mee kunnen doen.

Verhuizende criminelen

Bestaande privacywetgeving zou hinderend zijn voor het opsporende werk van verschillende instanties. Zij kunnen daardoor niet zomaar data delen en daar analyses op uitvoeren. Het nieuwe wetsvoorstel van ministers Grapperhaus en Dekker moet de data-uitwisseling versoepelen. Eind vorig jaar zijn al eerste stappen gezet om gemeenten meer informatie te laten uitwisselen over criminele netwerken. Zo moeten gemeenten elkaar kunnen waarschuwen als criminele organisaties verhuizen wanneer het hun in de ene gemeente te heet onder de voeten wordt, schreef Binnenlands Bestuur in december.

meer informatie