'Kabinet verscherpt 5G-eisen voor Huawei-ban'

3 december 2019

Het kabinet komt met aanvullende eisen om het Chinese Huawei te kunnen weren als leverancier van apparatuur en software voor kritieke onderdelen van 5G-netwerken. Dat schrijft actualiteitenrubriek Nieuwsuur op basis van anonieme bronnen. 

Het is nog onduidelijk welke onderdelen van die nieuw te bouwen 5G-netwerken precies als ‘kritiek’ worden bestempeld. Maar als het bericht klopt, dan gaan de eisen een stap verder dan de eerdere verplichting om de Chinezen alleen te weren uit de kern (core) van het netwerk. 

‘Telecombedrijven mogen voor de aanleg van 'kritieke delen' van dat netwerk geen zaken doen met bedrijven in landen met een 'offensieve cyberstrategie'. Ook niet met bedrijven uit landen waar bedrijven gedwongen kunnen worden informatie te delen’, melden de bronnen aan Nieuwsuur.

Vandaag spreekt staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) van Economische Zaken binnen de EU over het onderwerp. De plannen voor de aanvullende veiligheidseisen zullen later deze week officieel gepresenteerd worden.

Satelliet-station inlichtingendiensten

Ook meldt de actualiteitenrubriek dat een satelliet-afluisterstation van de Nederlandse inlichtingendiensten in het Friese Burum zal verhuizen naar het buitenland omdat het anders storing geeft op de nieuw te bouwen 5G-netwerken.

Volgens de bronnen is er een akkoord bereikt met een land dat het Nederlandse afluisterstation zal huisvesten. Het is niet bekendgemaakt om welk land het gaat.

Meer informatie