Kleine bedrijven minder vaak slachtoffer cyberaanval

23 oktober 2018

Kleine bedrijven hebben minder vaak te maken met een cyberaanval dan grotere. Van de bedrijven met 2 tot 10 werkzame personen werd 9 procent in 2016 geconfronteerd met een ICT-incident dat van buitenaf werd veroorzaakt. Dit meldt het CBS op basis van de Cybersecuritymonitor 2018.

Van de bedrijven met 250 of meer werkzame personen werd 39 procent geconfronteerd door een ICT-incident. Voor beide groepen geldt dat deze incidenten bij de helft van de getroffen bedrijven tot kosten hebben geleid.

Industrie en ICT vaak slachtoffer

Het aantal ICT-incidenten verschilt per bedrijfstak . Zo geven vooral de kleine bedrijven in de ICT-sector (12%) en de industrie (10%) vaak aan last te hebben van ICT-incidenten door aanvallen van buitenaf. Kleine bedrijven in de horeca (6%) en de gezondheids- en welzijnszorg (5%) hadden minder vaak te kampen met cyberaanvallen.

Weinig bedrijven melden ICT-incident

Van de bedrijven met een ICT-incident meldt 7 procent dit bij één of meerdere instanties zoals de politie, de Autoriteit Persoonsgegevens, een securityteam of hun bank. De grootste bedrijven melden ICT-incidenten veel vaker (41%) dan de kleinste bedrijven (6%).

Minder veiligheidsmaatregelen

Kleine bedrijven krijgen minder vaak met ICT-incidenten te maken en treffen in vergelijking met grote bedrijven minder veiligheidsmaatregelen. Gedacht moet worden aan het installeren van antivirussoftware, een beleid voor sterke wachtwoorden en authenticatie via een software- of een hardware-token. Van de kleine bedrijven neemt 60 procent 3 of meer van de gevraagde maatregelen, terwijl dit voor de bedrijven met 250 of meer werkzame personen 98 procent is.

bron: securitymanagement