Knight Rider achterna: IBM gaat bedrijven trainen tegen cyberaanvallen vanuit hightech truck

22 februari 2019

Het grootste probleem is niet een aanval van hackers, maar het feit dat bedrijven geen noodplan hebben als zoiets gebeurt. IBM wil deze lacune dichten met een bus die langs bedrijven rijdt. De vrachtwagen kan ook als commandocentrum fungeren.

Wie voor het eerst een plekje zoekt achter een van de twintig werkplekken vergeet binnen een minuut dat hij zich in een vrachtwagen bevindt. Drie rijen met Apple-apparatuur en telefoons met ingebouwde camera; aan de voorkant HD-camera’s en een grote videowall waarop allerlei informatie kan worden geprojecteerd. Er zijn geen ramen; alleen die schermen. Achter een deur bevindt zich de serverruimte inclusief vele tonnen wegende koelcapaciteit. Voor de uitgenodigde journalisten staat Erno Doorenspleet, beveiligingsdeskundige van IBM. Doorenspleet en zijn collega geven de genodigden in een uur tijd een training die normaliter drieënhalf uur duurt. 

Maar voordat het zover is, legt hij uit wat het probleem is: bedrijven hebben geen plan. Of liever gezegd; de meeste bedrijven hebben geen plan. Volgens IBM heeft 75 procent van de bedrijven (met de financiële sector als gunstige uitzondering) geen enkel idee wat ze moeten doen als ze te maken krijgen met een beveiligingsincident. ‘En dus gaat het bijna altijd fout’, zegt Doorenspleet. ‘Soms willen bedrijven onder druk te snel iets naar buiten brengen. Als blijkt dat het niet klopt, raken mensen in de war en kun je heel snel vertrouwen verliezen.’ Zijn boodschap: sla geen flater als het er echt om gaat. ‘Het is niet de vraag of een aanval plaatsvindt, maar wanneer. Dus je kunt er maar beter op voorbereid zijn.’