KPN, TNO en Gemeente Den Haag willen Cyber TESTcentrum

15 februari 2017

Telecombedrijf KPN, onderzoeksinstelling TNO en de gemeente Den Haag willen een Nationaal Cyber Testcentrum realiseren. Het centrum, ook wel Cybersecuritytestbed genoemd, moet antwoord bieden op cyberdreiging bij toenemende digitalisering, zogenaamde slimme steden en het internet of things.

‘De veiligheid van digitaal verkeer moeten we zeker stellen. Voor burgers, bedrijven en overheden zijn er grote belangen mee gemoeid. We zien mogelijkheden om een Nationaal Cyber Testcentrum te ontwikkelen als bedrijven, overheden en kennisinstellingen samenwerken. De eerste stap in die samenwerking is nu gezet’, aldus wethouder Ingrid van Engelshoven van de gemeente Den Haag.

KPN, TNO en de gemeente Den Haag hopen dat andere partijen zich bij het plan aansluiten. Ze hebben toegezegd dat samen wordt gekeken naar concrete toepassingen en projecten op de korte termijn.

KPN
Telecomaanbieder KPN ziet in het Nationaal Cyber Testcentrum een meerwaarde voor het verhogen van de digitale veiligheid van internet of things. Joost Farwerck, lid van de Raad van bestuur van KPN: ‘Gezien de impact op de samenleving en in het bijzonder smart cities en smart homes, ondersteunt KPN het Nationaal Cybertestbed om onder andere slimme internet of things (IoT)-apparaten te testen. Zo zullen wij ons landelijk dekkende LoRA IoT-netwerk koppelen aan het Nationaal Cyber Testcentrum om daarmee slimme oplossingen te testen en te ontsluiten voor gebruikers.’

Rapport
Het initiatief vloeit voort uit een verkenningsrapport dat wethouder Ingrid van Engelshoven van de gemeente Den Haag, mede namens de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, in ontvangst mocht nemen. In het rapport wordt het nut en de noodzaak van een Nationaal Cybertestbed onder de loep genomen. 

 

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/5956209/1277202/kpn-tno-en-den-haag-willen-cybersecuritycentrum.html