In mei meer cybercrime dan woninginbraken

18 juni 2020

Met 4.674 gevallen zijn er in de eerste vijf maanden van 2020 al bijna evenveel cybercrime incidenten als in heel 2019 (4.700). In mei waren er zelfs meer mensen slachtoffer van cybercrime dan van woninginbraken. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde.

Van januari tot en met mei 2020 werden per 10.000 inwoners 2,7 misdrijven geregistreerd. In dezelfde periode in 2019 was dat maar 1 misdrijf per 10.000 inwoners. Tot nu toe laat elke maand van dit jaar een significante stijging zien. Met een stijging van 383 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar registreerde de politie in mei 2020 tot nu toe het hoogste aantal cybercrime-incidenten in jaren: 1.869 misdaden.

Corona en cybercrime

Uit een eerdere analyse van VPNGids.nl bleek bovendien dat Nederland internationaal in de top 10 stond met de meeste corona scam sites. Nu online shoppen sinds de corona-uitbraak in populariteit is gestegen, is de kans dat mensen in dergelijke nepsites trappen ook toegenomen.

Verontrustende cijfers

David Janssen, cyber security analist bij VPNGids zegt hierover: ”We zien de afgelopen tijd een sterke toename in verscheidene vormen van cybercrime. Ook veel partnerorganisaties die met cybersecurity bezig zijn berichten hierover. Niet alleen zijn er een groot aantal nepwebsites en nepwebshops opgedoken sinds Covid-19, maar ook vriend-in-nood fraude (veelal via WhatsApp), identiteitsfraude en malicieuze apps in de Play Store en App Store zijn in opkomst. De cijfers van mei 2020 zijn uiterst verontrustend in mijn ogen.”

meer informatie