NCSC roept op om Exim-mailserver te patchen

12 juni 2020

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt voor actieve misbruik van Exim-mailservers. De kwetsbaarheid werd vorig jaar verholpen, maar veel organisaties hebben nog niet gepatcht.  
 
Exim is een zogeheten mail transfer agent (mta), software die op mailservers wordt gebruikt voor het transport en de aflevering van e-mailberichten. De software wordt wereldwijd veel gebruikt op Linux-servers, zoals Opensuse, Debian en Ubuntu.
 
Beveiligingsadvies

Een jaar geleden waarschuwden het NCSC, de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de Canadese overheid voor actief misbruik van een kwetsbaarheid in Exim. Aanvallers kunnen via internet op afstand en zonder authenticatie de kwetsbaarheid misbruiken. Hierdoor kunnen ze willekeurige code laten uitvoeren op de server die Exim draait.

Hoewel er kort na de ontdekking een patch werd uitgebracht, blijken in Nederland nog veel ongepatchte Exim-installaties te zijn. Het NCSC adviseert organisaties om de Exim-installatie te controleren op het patchniveau en bij te werken volgens het beveiligingsadvies van vorig jaar.

meer informatie