NCTV: Onderschat belang cybersecurity-experts niet

1 augustus 2018

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof is niet te spreken over de voorgenomen instroombeperking bij studies als kunstmatige intelligentie, data science en business analytics. ‘Het belang van cybersecurity en cybersecurity-experts mag niet worden onderschat, in het belang van de nationale veiligheid en de Nederlandse economie’, schrijft hij op Twitter. Schoof reageert op plannen van universiteiten om het aantal nieuwe studenten bij dergelijke studies te beperken via een numerus fixus. De onderwijsinstellingen kampen met capaciteitsproblemen. Bij sommige universiteiten is sprake van een ruime verdubbeling van het aantal bachelorstudenten voor een opleiding kunstmatige intelligentie.

Zorgelijk en ongewenst
Dinsdag luidde de Cyber Security Raad de noodklok over de voorgenomen numerus fixus. Schoof is betrokken bij dit adviesorgaan van het kabinet. De raad vindt een instroombeperking zorgelijk en ongewenst. Het druist in tegen de maatregelen die nodig zijn om de Nederlandse digitale toekomst veilig te stellen, meent de raad. De sterke groei van de digitale economie zorgt namelijk juist voor een nijpend tekort aan it- en aanverwante specialisten.

Om de capaciteitsproblemen bij de studies te verhelpen, pleit de organisatie voor een noodfinanciering en de oprichting van een multidisciplinair team dat universiteiten helpt bij het werven van gekwalificeerd personeel en benodigde middelen. Ook adviseert de raad om beter inzicht te krijgen in de veranderende vraag in de arbeidsmarkt en veranderende studievoorkeuren.

Verdubbeling
De NOS zocht uit dat de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit, Universiteit Groningen, Universiteit Nijmegen en Universiteit Utrecht kampen met een ruime verdubbeling van het aantal bachelorstudenten bij studies als kunstmatige intelligentie. Bij elkaar steeg het aantal ai-studenten van 272 in 2012 naar 656 in 2017.

De Cyber Security Raad is een onafhankelijk adviesorgaan van het kabinet. De raad is samengesteld uit vertegenwoordigers van publieke en private organisaties en de wetenschap.

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/security/6424412/250449/onderschat-het-belang-van-cybersecurity-experts-niet.html