Nederland populaire plek voor cybercrime

17 augustus 2017

Nederland speelt een grote rol als het gaat om cybercriminaliteit, zo blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf F-Secure. Vanuit Nederland en vanaf Nederlandse servers worden veel aanvallen op andere landen uitgevoerd. Ook als het gaat om landen die aangevallen worden, scoort Nederland hoog.

F-Secure plaatste meerdere zogenoemde lokservers in verschillende landen om cybercrime te monitoren. Vanuit Rusland worden de meeste cyberaanvallen gepleegd, namelijk 44 procent van de geregistreerde aanvallen, gevolgd door de Verenigde Staten met 15 procent. Nederland staat op de derde plek: 7 procent van de aanvallen worden vanuit hier opgestart, of in ieder geval vanaf Nederlandse servers.

Populair doelwit

Behalve dat Nederland een geliefde plek is om anderen aan te vallen, worden er ook veel aanvallen op Nederland gepleegd. Het staat op de tweede plek op de ranglijst met meest aangevallen landen, achter de VS. Welke doelen het meest worden aangevallen – particulieren, bedrijven of overheidsinstanties – is niet bekend.

Groeiend aantal cyberaanvallen

F-Secure onderzoekt eens per half jaar het aantal cyberaanvallen. Opvallend is dat in de eerste zes maanden van dit jaar het aantal activiteiten met 223 procent is toegenomen ten opzichte van het laatste halfjaar van vorig jaar. Deels is dat te verklaren doordat er meer lokservers zijn geplaatst waarmee aanvallen worden geregistreerd. Maar voor een groot deel komt het volgens F-Secure ook door de algehele groei van cybercrime.

https://www.securitymanagement.nl/nederland-populaire-plek-cybercrime