Nieuwe spambestrijdingsmethode wint prijs

7 mei 2018

Olivier van der Toorn heeft vorige week de Best Paper Award gekregen voor de afstudeeropdracht die hij bij SURFnet deed. De prijs werd uitgereikt tijdens het Network Operations and Management Symposium in Taiwan. Hij bedacht een methode om moeilijk detecteerbare spam vroegtijdig op te sporen. De methode wordt al toegepast in SURFmailfilter. 

Spamfilters misleiden

Olivier van der Toorn (midden op de foto) liep vorig jaar stage bij SURFnet en deed onderzoek naar de bestrijding van snowshoe spam. Deze ongewenste e-mails gebruiken methodes om spamfilters te misleiden, onder meer door wisselende IP-adressen te gebruiken. Daardoor merken spamfilters ze pas op wanneer er al grote hoeveelheden spam zijn verstuurd. 

Machine learning

Olivier analyseerde gegevens van het OpenINTEL-project, waar SURFnet partner van is. Zo kwam hij tot een methode om machine learning in te zetten om patronen in de mails te herkennen en de spam al vroegtijdig te kunnen filteren. De methode is geïmplementeerd in SURFmailfilter, het spamfilter dat SURFnet aanbiedt. Daarmee worden domeinen die spam verzenden tot wel een half jaar eerder gedetecteerd en geblokkeerd dan voorheen.

Best Paper Award

Het verslag 'Melting the Snow: Using Active DNS Measurements to Detect Snowshoe Spam Domains' dat Olivier over zijn onderzoek schreef, won vorige week de Best Paper Award tijdens de dertigste editie van het Network Operations and Management Symposium (NOMS), een academische conferentie over het beter en veiliger beheren van netwerken. De conferentie werd in het Taiwanese Taipei gehouden.

 

https://www.surf.nl/nieuws/2018/05/nieuwe-spambestrijdingsmethode-wint-prijs.html