Nieuws


Publicatie jaar

Wereldwijd verdrag voor erkenning van hogeronderwijskwalificaties

31 januari 2020

Eind november keurde de Algemene Conferentie van Unesco de “Global Convention on the Recognition of Higher Education Qualifications” goed. Hiermee verschuift de bewijslast voor erkenning van kwalificaties van de aanvrager naar de erkenningsautoriteit. Die moet zich aan regels voor eerlijke en gelijke behandeling gaan houden.

Lees meer >>

Consumentenbond luidt noodklok om illegale datahandel

20 januari 2020

De autoriteiten moeten snel in actie komen om de illegale handel in data tegen te gaan. Die oproep doen de Consumentenbond en 23 andere consumentenorganisaties over de hele wereld. Aanleiding is een rapport van de Noorse consumentenbond Forbrukerrådet over systematische privacyschendingen door de online advertentie-industrie.

Lees meer >>

EU en Interpol willen security van 5G verzwakken

17 januari 2020

Een rapport van Europol waarin ongerustheid werd uitgesproken over de opsporings- en afluistermogelijkheden bij 5G, werd halverwege 2019 door de ministers van de lidstaten besproken.

Lees meer >>

Nederlandse universiteiten gaan Internet of Trust ontwikkelen

16 januari 2020

Internetgiganten Amazon en Google beschikken als tussenpersoon bij online-transacties over onze persoonsgegevens, opgeslagen op hun eigen servers. Om hier verandering in te brengen, komt Sovereignty4Europe met een opensource-alternatief waarin transacties in een blockchain worden vastgelegd.

Lees meer >>

Encryptiegat Windows heeft nu al eerste exploit

16 januari 2020

Een eerste exploit voor het grote encryptiegat in Windows (10) en Windows Server (2016 en 2019) is binnen 24 uur al ontwikkeld en bekendgemaakt. Een ontwikkelaar weet browsers Edge, Internet Explorer en Chrome te foppen met een vervalst https-certificaat om websitebezoekers zonder alarmmelding om te leiden naar websites van zijn keuze.

Lees meer >>

Europese toezichthouder: “GDPR schiet tekort”

15 januari 2020

Hoewel het ontwerp van de Europese bescherming van persoonsgegevens goed is, schiet de uitvoering tekort, zeker als het gaat om het gebruik en beheer van data door bedrijven. Dat constateert Europees toezichthouder EDPS in een voorlopige opinie over de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG / GDPR).

Lees meer >>

Blockchain: succes of waanzin?

15 januari 2020

Eind oktober 2019 publiceerde Computable een artikel van econoom René Veldwijk over blockchain. Volgens de auteur zouden er tot nu toe “nul serieuze blockchainsuccessen” zijn geboekt en is de technologie vooral een “abstractiefoutenfestival”. Deze week reageert Jeroen van Megchelen, oprichter en cto van LedgerLeopard, op het artikel.

Lees meer >>

NWO en universiteiten nemen maatregelen om druk op wetenschap te verlagen

15 januari 2020

De aanhoudende groei van studentenaantallen, de daarbij achterblijvende publieke bekostiging en de competitie om onderzoeksfinanciering hebben gezorgd voor een enorme druk op de wetenschap. Op verzoek van minister Ingrid van Engelshoven (OCW) treffen de VSNU en NWO nu gezamenlijk maatregelen om die druk te verlagen.

Lees meer >>

Meer Europese coördinatie van het innovatiebeleid nodig

15 januari 2020

Nieuwe technologieën en geopolitieke ontwikkelingen vragen om meer Europese coördinatie en een assertieve overheid die keuzes durft te maken. Dat schrijft secretaris-generaal Maarten Camps van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in het nieuwjaarsartikel in ESB.

Lees meer >>

KPN houdt merknaam Xs4all (nog even) overeind

15 januari 2020

KPN start in maart met de integratie van Xs4all. Dat maakt ceo Joost Farwerck tijdens een intern overleg bekend aan de medewerkers Xs4all. Hij voert twee wijzigingen door in het integratieplan. Zo blijft de merknaam Xs4all voor onbepaalde tijd bestaan.

Lees meer >>

Honderden Citrix-servers kwetsbaar voor misbruik

14 januari 2020

Ook Nederlandse Citrix-klanten zijn kwetsbaar nu aan het licht is gekomen dat de veiligheid van Citrix ADC en de Citrix Gateway-servers te wensen overlaat. Volgens cijfers van securitybedrijf Bad Packets gaat het om 713 bedrijven.

Lees meer >>

Rusland: Overheid zet stap richting internet-isolatie

14 januari 2020

Rusland kan zijn internet nu nog niet afsluiten van de rest van de wereld. Maar de overheid zet wel belangrijke stappen. Ze voerde in de kerstvakantie een meerdaagse test uit met de volledig Russische online infrastructuur RuNet.

Lees meer >>

Verslag ESFRI-workshop over Toekomst Onderzoeksinfrastructuren gereed

14 januari 2020

Hoe moet de Europese onderzoeksinfrastructuren zich verder ontwikkelen? Over die vraag organiseerde het European Strategy Forum on Research Infrastructures, ESFRI, een workshop van 6 tot en met 9 november in La Palma, Spanje.

Lees meer >>

Gijzelsoftware duikt ook in Nederland op

14 januari 2020

De gijzelsoftware die heeft toegeslagen bij de financiële instelling Travelex, het moederbedrijf van de vroegere Grenswisselkantoren, is ook in Nederland opgedoken.

Lees meer >>

Cybersecuritymarkt groeit naar ruim 150 miljard

14 januari 2020

De wereldwijde markt voor cyberbeveiliging en security-oplossingen groeit door naar een waarde van meer dan 150 miljard dollar tegen 2023. Dat heeft het onderzoeksbureau PreciseSecurity berekend.  

Lees meer >>

Hoe cyberveiligheid zich zal ontwikkelen en wat de wereld hieraan kan doen

13 januari 2020

Cybersecurity is een probleem. Een artikel van Information Age zet tien trends voor de komende jaren op een rij. Een artikel van GovTech presenteert twintig voorspellingen van topbeveiligingsbedrijven, industriedeskundigen en techniektijdschriften over cybersecurity.

Lees meer >>

Witte Huis presenteert regelgevende principes voor het gebruik van AI

13 januari 2020

De Amerikaanse regering stelt een nieuwe reeks principes voor die de federale agentschappen moeten volgen bij het opstellen van regelgeving voor het gebruik van kunstmatige-intelligentietechnologieën in de private sector.

Lees meer >>

Zeker 700 Nederlandse endpoints kwetsbaar door Citrix-lek

13 januari 2020

Honderden Nederlandse Citrix-servers zijn kwetsbaar door een lek in de Application Delivery Controller en het Gateway-product van de leverancier. Hoewel het lek al bijna een maand bekend is, is er nog geen patch beschikbaar.

Lees meer >>

Innovatieagentschappen in Europa zouden zachte krachten moeten versterken

10 januari 2020

Innovatieagentschappen worden vaak enkel beschouwd als financieringsorganen voor innovatie, ondernemerschap en groei. Maar veel agentschappen hebben in de afgelopen jaren een breder scala aan verantwoordelijkheden op zich genomen, aldus een rapport van de Britse denktank Nesta.

Lees meer >>

WRR presenteert memo over belangrijke beleidsthema’s na de verkiezingen

10 januari 2020

De nieuwe regering die na de Tweede Kamerverkiezingen van begin 2021 wordt gevormd, zal standpunten moeten innemen over complexe vraagstukken.

Lees meer >>