Nieuws


Publicatie jaar

Europol hielp miljoenen ransomware-slachtoffers

29 juli 2020

Europol heeft al 4,2 miljoen gebruikers geregistreerd van haar No More Ransom-tool, die helpt in de strijd tegen ransomware. Deze gratis software voor de ontsleuteling van gegijzelde bestanden voorkwam dat in totaal 632 miljoen euro losgeld in de zakken van criminelen verdween.

Lees meer >>

EDPB: wijzig databeleid nu Privacy Shield stopt

29 juli 2020

Databeveiligingsraad maant tot beleidsaanpassing na stopzetting data-overeenkomst EU-VS. De streep die het Europese Hof van Justitie door de Privacy Shield-overeenkomst heeft gehaald, blijkt onmiddellijke gevolgen te kunnen hebben.

Lees meer >>

Hackers van e-mail blijken kleine zelfstandigen

27 juli 2020

Een nieuw rapport van securityspecialist Barracuda bekijkt hoe oplichters toegang krijgen tot e-mail-accounts en wat ze met deze overgenomen accounts doen. Het opzetten van phishing-pogingen blijkt eerder uitzondering dan regel te zijn. Handel drijven in mailaccounts komt veel vaker voor, blijkt uit het rapport.

Lees meer >>

Witwasaanpak mist ICT-expertise

27 juli 2020

Hoogleraar zegt in een artikel in Trouw dat computerexpertise de kwaliteit van witwasmeldingen beter kan maken. Om witwassen beter tegen te kunnen gaan, is ICT-talent bij de Rijksoverheid nodig.

Lees meer >>

Aanvallers vervangen ruim duizend onbeveiligde databases door ‘meow’

27 juli 2020

Aanvallers hebben ruim duizend onbeveiligde databases permanent verwijderd en vervangen door het woord ‘meow’. De aanval – die nog altijd loopt – werd ontdekt door beveiligingsonderzoeker Bob Diachenko. Volgens hem moet de aanval een “wake-up call” zijn voor de industrie en voor bedrijven.

Lees meer >>

Marlies van Eck: ‘Nog altijd gaten in toezicht algoritmen'

24 juli 2020

Antiracisme-debat legt algoritmen verder onder vergrootglas. Er zijn nog altijd flinke gaten in het toezicht op algoritmen van de overheid, dat constateert universitair docent van Universiteit Leiden en adviseur Marlies van Eck.

Lees meer >>

Nokia heeft zijn eerste private 5G-netwerk gereed

21 juli 2020

Telecomfabrikant Nokia heeft zijn eerste standalone private 5G-netwerk afgeleverd. De eer gaat naar Sandvik. Dat Finse ingenieursbedrijf gebruikt het netwerk op een mijnlocatie.

Lees meer >>

Have I Been Pwnd bereikt mijlpaal van 10 miljard records

21 juli 2020

Ongeveer 50 miljoen unieke e-mailadressen in zoekmachine met gelekte wachtwoorden. Have I Been Pwnd (HIBP) heeft een ietwat treurige mijlpaal bereikt. De database bevat inmiddels maar liefst 10 miljard gelekte records.

Lees meer >>

Geslaagd Cyberbootcamp

21 juli 2020

Cyberbootcamp 2020 zit erop, we kunnen terugkijken op een geslaagde eerste editie met een fantastische groep cybersecuritytalenten! Het Cyberbootcamp kon op geen gunstiger moment komen.

Lees meer >>

Drie lessen uit de Twitter-hack

17 juli 2020

De ingrijpende hack bij Twitter roept vragen op over hun beveiligingsprocedures. Maar is vooral een kwestie van social engineering. ‘De Twitter-hack was gebaseerd op de meest simpele kwetsbaarheid'. Barack Obama, Elon Musk, Kim Kardashian, Kanye West, Apple, Uber en nog andere. Allemaal werden ze gehackt.

Lees meer >>

IT-juristen: ‘Afgekeurd Privacy Shield zorgt voor totaal onwerkbare situatie’ ...

16 juli 2020

Nu het Europees Hof het Privacy Shield nietig verklaard heeft, is er een compleet onwerkbare situatie ontstaan. Dat stellen deskundigen tegenover AG Connect.

Lees meer >>

Patch-alarm Windows Server voor wormbaar...

15 juli 2020

Beheerders van Windows-servers moeten met spoed aan de slag om een uiterst kritiek beveiligingsgat aan te pakken. Zij moeten de workaround of beter nog de patch van Microsoft toepassen voor de ingebouwde DNS-service. Deze blijkt in Windows Server 2003 tot en met 2019 de mogelijkheid te bieden om op afstand gehackt te worden.

Lees meer >>

Speciale take-off-ronde voor cybersecurity-onderzoek

15 juli 2020

Financieringsinstrument Take-off heeft dit najaar een speciale ronde voor haalbaarheidsstudies met als thema cybersecurity. Dit gebeurt in samenwerking met de gemeente Den Haag, die financiering ter beschikking stelt. De najaarsronde van Take-off is inmiddels open voor aanvragen.

Lees meer >>

Kan SSI persoonsgegevens beter beschermen?

14 juli 2020

Alle wetgeving en maatregelen ten spijt blijven organisaties worstelen met het op de juiste manier verwerken van persoonsgegevens. De cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens spreken wat dat betreft boekdelen.

Lees meer >>

TU/e-onderzoeker versnelt automatisch debuggen

13 juli 2020

Statische code-analyse, waarbij softwareprogramma’s automatisch worden gecontroleerd zonder ze daadwerkelijk te draaien, is een belangrijke techniek om veelvoorkomende programmeerfouten op te sporen en te rapporteren. Vaak geven tools voor deze analyse echter valse alarmmeldingen.

Lees meer >>

Trump gaf toestemming voor cyberaanval op...

13 juli 2020

President Trump gaf tijdens de tussentijdse verkiezingen in 2018 toestemming om de VS een cyberaanval te laten uitvoeren op Russische trollen. Dat zei Trump in een interview met columnist Marc Thiessen van de Washington Post. Het is voor het eerst dat de VS officieel toegeeft een dergelijke aanval uitgevoerd te hebben.

Lees meer >>

CfP SPACE 2020

13 juli 2020

SPACE 2020 Announcement and call for papers. December 17 -- 21, 2020, Kolkata, India 

COVID 19 advisory 

Lees meer >>

Veel bedrijven hadden cyberincident in public cloud

10 juli 2020

Bijna zeven op tien Belgische organisaties (68 procent) heeft het afgelopen jaar een beveiligingsincident in de public cloud gehad. In Nederland was dat zelfs 71 procent. Hierbij waren onder meer ransomware en andere malware, cryptojacking, blootgestelde data en gecompromitteerde accounts.  
 

Lees meer >>

Data delen in de wetenschap met inachtneming van fundamentele rechten en privacy

10 juli 2020

Wetenschappers gebruiken de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG; GDPR) nogal eens als reden om geen data te delen, stelt een artikel van Science|Business, zelfs als er een duidelijk publiek belang is om dat wel te doen.

Lees meer >>