Het platform dcypher bestaat per 1 oktober 2020 niet meer. De verschillende departementen hebben, onder leiding van het ministerie van EZK, besloten een nieuw platform op te zetten, als vervolg op dcypher. Deze website zal niet langer worden onderhouden, maar blijft vooralsnog wel toegankelijk.
Lees meer >>
Tussen de eerste nationale onderzoeksagenda op het gebied van informatiebeveiliging en de laatste cybersecurity research agenda zit een periode van 11 jaar. Community building rond dit onderwerp begon al eerder, in 2004 met de start van het Sentinels onderzoelsprogramma.
Lees meer >>
In de online versie van het laatste dcypher-symposium spraken twee expert-panels over digitale autonomie in het kader van de cybersecurity onderzoeksagenda, en over een leven lang leren in het kader van de cybersecurity onderwijsagenda. Daarnaast vond de bekendmaking plaats van het beste cybersecurity onderzoekspaper van het afgelopen jaar.
Lees meer >>
Op 28 september 2020 is de Dutch Cyber Security Best Research Paper (DCSRP) Award overhandigd aan Sebastian Österlund voor het onderzoek Rogue In-flight Data Load (RIDL) op het dcypher mini Symposium.
Lees meer >>
Geïnteresseerd in of betrokken bij cybersecurity onderzoek, ontwikkeling, innovatie en / of (hoger) onderwijs?
Volg de online editie van het dcypher Symposium 28 September vanaf 14 uur tot 17.15 uur
De Nationale Cyber Security Educatie Agenda (NCSEA) is te beschouwen als invulling van de agenderende taak van dcypher betreffende het cybersecurity hoger onderwijs. In de afgelopen jaren zijn talloze gesprekken gevoerd, initiatieven genomen en aan de onderwijstaak gerelateerde lopende en nog te starten initiatieven bijeengebracht.
Lees meer >>
Adviesraad constateert dat informatie-uitwisseling niet op orde is. De Nederlandse informatievoorziening en -uitwisseling over digitale dreigingen moet snel beter worden geregeld, zeker in deze coronatijden.
Lees meer >>
Structureel minder geld voor structureel drukkere privacytoezichthouder. De Nederlandse overheid kent de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) minder budget toe. Dit jaar bijna een miljoen minder dan vorig jaar, en dat verlaagde niveau wordt de komende jaren vastgehouden.
Lees meer >>
Strengere normen voor de uitstoot van broeikasgassen – 55 procent in plaats van 40 procent in 2030 – en meer leiderschap op het gebied van digitalisering. Dat waren twee aankondigingen van voorzitter van de Europese Commissie (EC) Ursula von der Leyen tijdens haar eerste ‘State of the Union’.
Lees meer >>
Het kabinet neemt, afgezien van het eerder aangekondigde Nationaal Groeifonds, voor 1 miljard euro aan maatregelen gericht op groeibedrijven, innovatie, het behoud van banen en omscholing in het mkb. Om groeibedrijven (start- en scale-ups) te ondersteunen, stelt het kabinet 150 miljoen euro beschikbaar via een nieuw nationaal scale-upfonds.
Lees meer >>
Ransomware, phishing, virussen: studenten en medewerkers moeten zich nog beter bewust worden van de gevaren van cybercriminaliteit. De nieuwe e-learningmodules van SURF, het ‘Digitaal privacy- en securitybrevet’, helpen daarbij. Er is een basismodule voor studenten en een module voor medewerkers van je instelling.
Lees meer >>
In een korte video vertelt Emilie Kraaikamp (Adviseur juridische zaken bij DANS) over het delen van persoonlijke gegevens uit wetenschappelijk onderzoek.
Lees meer >>
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt cyber experts voor de Civiele Missie Pool (CMP). De CMP ondersteunt wederopbouwprocessen in fragiele staten zoals Irak, Somalië en Mali, maar ook capaciteitsopbouw van de veiligheidssector in landen zoals de Oekraïne en Kosovo.
Lees meer >>
De digitale infrastructuur en de cybersecurity komen er in de Miljoenennota bekaaid van af. Het kabinet onderstreept wel het belang hiervan, maar voor stimulering ontbreken de middelen. Dat constateert Michiel Steltman, directeur stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL).
Lees meer >>
Justitie wil snellere, gerichte bestraffing van jongeren die cybercrime plegen. In de Miljoenennota 2020 snijdt het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) het onderwerp van cybercriminaliteit aan, waarbij het ook oog heeft voor jonge daders. "Jongeren zijn niet alleen slachtoffers, soms worden ze ook daders.
Lees meer >>
Digitalisering heeft belangrijke rol in herstel economie. De overheid heeft een herziening gemaakt van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie. Daarin is rekening gehouden met de versnelde digitalisering van het bedrijfsleven als gevolg van de coronacrisis.
Lees meer >>
De crisis door de Covid-19 pandemie heeft een stimulerende werking op cybercrime en fraude via internet. Ondertussen is er sprake van "in elk geval een tijdelijk effect" op gewone misdaad, zo merkt het ministerie van Justitie en Veiligheid op in de stukken van de Miljoenennota 2020.
Lees meer >>
ITvitae is een nieuw traject begonnen om jongeren met een autismeprofiel op te leiden tot beveiligingstechnici. ITvitae zorgt daarbij voor een werkervaringsplaats en bemiddelt de geslaagde kandidaten naar duurzaam werk.
Lees meer >>
Veel mensen denken dat de Skills Agenda van de Europese Commissie gericht is aan de onderwijsinstellingen die de vaardigheden moeten bijbrengen. Maar ook voor onderzoekers is de onlangs geactualiseerde Agenda interessant. Zo moet een Talent-on-Demand module academici en bedrijven bij elkaar brengen.
Lees meer >>
NWO heeft een call geopend voor één voorstel met daarin drie kleine projecten (elk 50 k Euro) binnen de context van elk NWA-traject. Binnen deze call for proposals kan het routebeheer van elk NWA-traject een aanvraag indienen voor financiering van maximaal drie kleine projecten.
Lees meer >>