Nieuws


Publicatie jaar

AIVD onderzoekt Huawei-lek bij Nederlandse telco’

16 mei 2019

Inlichtingendienst AIVD onderzoekt de betrokkenheid van Huawei bij spionage in Nederland. Het Chinese bedrijf zou via een achterdeur in telecomapparatuur klantgegevens stelen bij één van de drie grote Nederlandse telecomproviders (Vodafone/ Ziggo, T-Mobile/Tele2 of KPN).

Lees meer >>

Cyberaanval kost bedrijf gemiddeld 330.000 euro

16 mei 2019

Een gemiddelde cyberaanval kost een bedrijf zo’n 330.000 euro. Dat schrijft verzekeraar Hiscox in een nieuw rapport. Bij middelgrote en grote bedrijven kan dat bedrag nog stevig oplopen. België scoort het hoogst in ‘aantal bedrijven die worden aangevallen’.  
 

Lees meer >>

Vereniging Hogescholen: Toekomst hbo ligt bij leven lang ontwikkelen

16 mei 2019

“Er zullen banen gaan verdwijnen en de arbeidsmarkt zal ingrijpend gaan veranderen. Hogescholen kunnen ervoor zorgen dat mensen kunnen omscholen of bijscholen in hun eigen tempo. Daar ligt een enorme publieke verantwoordelijkheid”, aldus Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen op het 15e jaarcongres van het hbo.

Lees meer >>

“Samenleving moet gaan nadenken over cybersafety”

16 mei 2019

In 2017 zorgde cybercrime wereldwijd voor zo’n 500 miljard euro aan schade. Richard Delger, directeur van het Thorbecke Instituut, spreekt van “een digitale dijkdoorbraak”. Hij wil dat er een deltaplan voor cybersafety komt.

Lees meer >>

Wereld stevent af op enorm tekort aan cybersecurity-specialisten

16 mei 2019

Cybersecurity is van cruciaal belang voor een digitale samenleving. De wereld stevent echter af op enorm tekort aan specialisten op dit gebied. De verwachting is dat er 2021 mondiaal zo’n 3,5 miljoen cybersecurity-banen zijn waarvoor geen mensen zijn te vinden.

Lees meer >>

De braindrain in cybersecurity; één jaar later

16 mei 2019

Hoe staat het met het tekort aan cybersecurityspecialisten in Nederland? In april 2018 luidde hoogleraar Bibi van den Berg, lid van de Cyber Security Raad, de noodklok over het tekort aan cybersecurityspecialisten in Nederland. Een braindrain vond plaats en het aantal cybersecurityspecialisten in Nederland was ontoereikend.

Lees meer >>

Het is makkelijk vissen in de gegevensvijver van Trello-boards

16 mei 2019

Onveilige tool Creditcardnummers, e-mail-adressen, inloggegevens: de online tool Trello staat vol gevoelige data, die simpel kunnen worden opgevist.

Lees meer >>

Inleiding tot de online platforms en hun rol in de digitale transformatie

15 mei 2019

De opkomst van online platforms heeft veel nieuwe beleidskwesties opgeworpen, vooral wat betreft regulering. Een rapport van de OESO laat zien dat de precieze kwesties (en de mogelijke oplossingen) verschillen van platform tot platform, afhankelijk van de markt waarin ze opereren en de diensten die ze aanbieden.

Lees meer >>

Duitsland: Meer financiering voor hoger onderwijs en onderzoek

15 mei 2019

De Duitse federale en deelstaatregeringen gaan extra geld steken in het hoger onderwijs en onderzoek. De Duitse universiteiten krijgen er de komende 10 jaar in totaal ongeveer 41,5 miljard euro bij. Dit geld is bedoeld om de kwaliteit te verbeteren en Duitsland concurrerender te maken in de academische wereld.

Lees meer >>

Steeds meer pleidooien voor optreden van overheden tegen big tech

15 mei 2019

Mondiaal leven grote zorgen over de gevolgen van de marktdominantie van ‘big tech’ voor bijvoorbeeld de werkgelegenheid, inkomens, privacy of belastinginkomsten. Daarover zijn op het internet veel artikelen vinden. Een voorbeeld is een artikel van Salon.com dat deze week verscheen.

Lees meer >>

VU-onderzoekers vinden lek in Intel-chips

14 mei 2019

Verhelpen van kwetsbaarheid vergt updates in microcode van processor, software en besturingssysteem. Door een lek in chips van Intel is het mogelijk wachtwoorden en andere gevoelige informatie te lekken uit andere programma's. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Lees meer >>

ABN Amro smeedt coalitie tegen cybercriminaliteit

13 mei 2019

ABN Amro neemt het voortouw voor een samenwerking van grote Nederlandse bedrijven tegen digitale dreigingen.

Lees meer >>

Japan: Richtlijnen voor het stoppen van technologische lekken bij universiteiten

10 mei 2019

De Japanse regering gaat volgend jaar richtlijnen vaststellen om technologielekken te voorkomen vanuit universiteiten die onderzoek doen met buitenlandse bedrijven.

Lees meer >>

Kansen en bedreigingen van 5G

10 mei 2019

De toekomst van draadloze technologie (5G) houdt de belofte in van totale connectiviteit. Maar 5G is ook bijzonder gevoelig voor cyberaanvallen en biedt ongekende mogelijkheden voor continu toezicht op het gedrag van mensen. Een artikel van The New Yorker waarschuwt voor de dreigingen.

Lees meer >>

Verankeren van cyberveiligheid in nieuwe wereld van interoperabiliteit

10 mei 2019

De nieuwe editie van Government Europa Quarterly heeft als hoofdthema ‘veiligheid in een steeds meer verbonden wereld’. Aan het woord komen onder meer Despina Spanou, directeur Digital Society, Trust, and Cybersecurity van de Europese Commissie, en Cathal Delaney van het European Cybercrime Centre van Europol.

Lees meer >>

Internationalisering in het hoger onderwijs

10 mei 2019

Een grote meerderheid van de mensen die werkzaam zijn in het Europese hoger onderwijs is positief over de toekomst van internationalisering in de sector. Dat blijkt uit een enquête van de European Association for International Education (EAIE).

Lees meer >>

Politie sloeg wederom slag op darkweb

10 mei 2019

De politie en het OM hebben afgelopen november de grootste coffeeshop op het darkweb offline gehaald. De site, handelend onder de naam DutchMagic gaf klanten de mogelijkheid om softdrugs te kopen en gold jarenlang als één van de topverkopers op het darkweb.

Lees meer >>

Wetenschapsbeleid voor de samenleving

9 mei 2019

In een Bericht aan het Parlement geeft het Rathenau Instituut aan hoe het wetenschapsbeleid van de overheid de publieke waarde van wetenschap kan versterken.

Lees meer >>

KNAW, NWO en ZonMw ondertekenen verklaring voor andere onderzoeksbeoordeling

8 mei 2019

De KNAW, NWO en ZonMw hebben de San Francisco Declaration on Research Assessment (DORA) ondertekend. DORA is een wereldwijd initiatief om bij de beoordeling van onderzoek en onderzoekers minder af te gaan op bibliometrische indicatoren (zoals publicaties en citaties) en meer op andere criteria.

Lees meer >>

Hackers nemen specifiek leidinggevenden in het vizier

8 mei 2019

Cybercriminelen gebruiken steeds vaker social engineering-technieken om specifiek leidinggevenden in bedrijven aan te vallen. Ook het aantal inbreuken op webgebaseerde mailaccounts met gestolen inloggegevens stijgt. Dat blijkt uit het Verizon 2019 Data Breach Investigations Report.  

Lees meer >>