Over een challenge en een fiets in de brievenbus

16 oktober 2019

Van 9 tot 11 oktober vond voor de vijfde keer de European Cyber Security Challenge plaats. Roemenië was dit keer het gastland voor 200 deelnemers uit 20 landen. Voor Nederland, dat met een team van studenten en coaches van Universiteit Twente, de Haagse Hogeschool en Fontys Hogeschool ICT aanwezig was, een primeur: nooit eerder nam een Nederlands team deel. Voor team en coaches, maar ook voor de Nederlandse organisatoren dcypher en NCSC,  een leerzame ontdekkingstocht.

Presence Dutch team ECSC2019

De Nederlandse teamleden blonken uit tijdens Challenge the Cyber, de Nederlandse voorronde voor de ECSC. Ze doen regelmatig mee aan Capture the Flag toernooien en besteden veel vrije tijd aan het ontwikkelen van de noodzakelijke skills. Toch bleek op dag één van de Europese competitie de lat nog iets hoger te liggen. Het duurde daarom even voordat het Nederlandse team zijn draai had gevonden. Op dag twee liep de samenwerking een stuk soepeler en bleken de challenges iedereen ook beter te liggen. Alleen tijdens de verplichte presentatie wist de jury de intenties niet op waarde te schatten. De vraag ‘have you ever received a bicycle through your mailbox?’, aan de hand waarvan een complex securityprobleem simpel uiteengezet werd, kon niet op veel bijval rekenen. Wel zorgde de fiets in de brievenbus voor veel onderlinge hilariteit. Ook buiten de competitie liep het team op rolletjes. Wat dat betreft heeft Nederland zich op sociaal gebied in ieder geval op de kaart gezet.

Het Nederlands team werd uiteindelijk zestiende, wat zeker niet slecht is voor een eerste keer. Er is genoeg ruimte voor verbetering en de eerste ideeën daarover zijn inmiddels uitgewisseld. In ieder geval een bijzonder ervaring die roept om vervolg in 2020!

Bekijk de Nationale Cybersecurity Edcuatie Agenda