Overheid gaat bedrijven phishen

7 september 2020

EZ-onderdeel houdt phisingactie, vanwege thuiswerken. Het Digital Trust Center (DTC), wat valt onder het ministerie van Economische Zaken, voert een campagne om het MKB weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen. Hiervoor voert het een phishingactie uit, om werknemers van bedrijven op de proef te stellen. "Met name thuiswerkers blijken onvoldoende voorbereid te zijn op phishing."

Risico van thuiswerken

Het DTC vervolgt dat de waarschuwende boodschap met de stelling dat met name thuiswerkers "onvoldoende voorbereid" zijn op phishing. "Thuisnetwerken en privé laptops zijn slecht beveiligd, bovendien is men thuis eerder geneigd om onoplettend te zijn. Cybercriminelen spelen hier handig op in. Iedereen die een e-mailadres heeft, loopt het risico om slachtoffer te worden van phishing."

Bewustwording van dit gevaar moet het risico verminderen. Het DTC constateert dat een kwart van de werknemers niet in staat is een standaard phishing mail te herkennen. Dit maakt ondernemingen kwetsbaar voor cyberaanvallen. "We zien aan de cijfers dat het mkb vaker dan gemiddeld slachtoffer is."

Gratis phishing-testen

Voor het vergroten van de bewustwording - en daarmee het verhogen van de cyberweerbaarheid - geeft het DTC dit jaar 1000 phishing-testen weg. Bedrijven in het MKB kunnen zich hiervoor aanmelden bij het security-orgaan van de Nederlandse overheid. De daadwerkelijke registratie gebeurt overigens bij een andere organisatie: de DTC-partner Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland.