Overheid laat kans liggen op winnen Privacy Award

29 januari 2020

Geen overheidswinnaar dit jaar bij de Nederlandse Privacy Awards 2020 bij gebrek aan 'nominabele' inzendingen. De prijzen gingen naar Publicroam (categorie b-to-c), Nuts (categorie b-to-b) en Candle (aanmoedigingsprijs). D66-Kamerlid Kees Verhoeven, die de prijzen uitreikte, was 'not amused' en roept overheidsorganisaties op om voortaan werk te maken van de inzendingen.  
 
De Privacy Awards zijn bedoeld voor bedrijven, instellingen en overheden die zich met hun product of dienst positief weten te onderscheiden op het gebied van privacy. De opzet is zo dat organisaties zelf een voordracht doen. 'Het is een positieve prijs. Het is niet de bedoeling dat organisaties worden afgeschrikt door ongewenste nominaties. Ze moeten zelf enthousiast genoeg zijn om deel te nemen. Alleen, de inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury aan de hand van een aantal strenge criteria. De lat ligt hoog', licht directeur Vincent Böhre van belangenorganisatie PrivacyFirst toe.

Daar kwam Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid van D66, ook achter toen hij op 28 januari de prijzen uitreikte in een bomvolle zaal in Nieuwspoort in Den Haag. Toen hij de enveloppe voor de categorie 'Overheidsdiensten (van de overheid voor burgers)' opende, bleek-ie leeg en zat daar geen briefje in met daarop de naam van de winnaar vermeld. 

Er werd hem medegedeeld dat er voor deze overheidscategorie onvoldoende nominabele inzendingen waren binnengekomen. Een slechte zaak, vond Verhoeven, een van de weinige politici met ict-affiniteit. Hij deed dan ook aan overheidsorganisaties in het algemeen en de aanwezige ambtenaren in het bijzonder de oproep om vooral mee te doen aan de Privacy Awards-competitie. Binnen de overheid vinden er in zijn ogen genoeg privacyvriendelijke initiatieven plaats.
 
Goede hoop

Directeur Böhre van Privacy First heeft overigens goede hoop dat er volgend jaar wél een Privacy Award wordt uitgereikt in de overheidscategorie. 'Er hebben al partijen gereageerd met de belofte dat ze mee gaan doen.'

D66'er Verhoeven kon gelukkig wel drie andere prijzen uitreiken, op de Europese Dag van de Privacy, tijdens de Nationale Privacy Conferentie in Den Haag van Privacy First en ECP - Platform voor de Informatiesamenleving ECP. Zo sleepte Publicroam een Privacy Award in de wacht in de categorie Consumentenoplossingen (van bedrijven voor consumenten), werd Nuts winnaar in de categorie Bedrijfsoplossingen (binnen een bedrijf of business-to-business) en kreeg Candle de Aanmoedigingsprijs voor een baanbrekende technologie of persoon.

meer informatie