PASC

Projectleider: prof. dr. Ronald Cramer, UL (1 oktober 2005 tot 1 september 2009)

  >  download pdf

Met het project PASC willen de onderzoekers ervoor zorgen dat fundamentele security tools uit de onderzoekswereld ook echt toegepast gaan worden. Het project richt zich specifiek op secure computation, dat zich bezighoudt met scenario’s waarbij twee of meer partijen een bepaalde gemeenschappelijke taak moeten uitvoeren, maar waarbij partijen elkaar niet vertrouwen en gevoelige informatie voor elkaar geheim willen houden. Toepassingen liggen bijvoorbeeld op het gebied van digital rights management (DRM), biometrische authenticatie en secure datamining.

Projectresultaten

Er is een protocol voor ‘bit sharing’ ontwikkeld: een protocol dat toestaat dat een aantal andere belangrijke standaardproblemen opgelost kunnen worden, zoals het vergelijken van een gemeenschappelijk gegeven door twee partijen zonder aan elkaar kenbaar te maken dat een partij dat gegeven heeft. Toepassingen zijn bijvoorbeeld het veiliger worden van elektronisch stemmen en van online veilingen zoals op ebay. Daarnaast is een methode ontwikkeld waardoor public key infrastructure (PKI) systemen eenvoudiger gemaakt kunnen worden door identiteiten als publieke sleutel te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld interessant voor het gebruik van biometrische gegevens in paspoorten: de informatie moet geheim gehouden worden, terwijl er wel een vergelijking gedaan moet worden om te bepalen of iemand is wie hij zegt dat hij is. Er zijn diverse fundamentele bijdragen aan secure computation geleverd die sterk hebben bijgedragen aan het efficiënter maken daarvan. Ook is er bewezen dat praktische publieke sleutel vercijfering die aan de hoogste veiligheidseis voldoet, namelijk CCA2-security, gebaseerd kan worden op de computationele ondoenlijkheid van het factoriseren van RSA-moduli.

Vervolgactiviteiten  

De behaalde resultaten binnen het PASC-project zijn invloedrijk gebleken. Dr Eike Kiltz, 4 jaar lang postdoc in het PASC-project, werd hoogleraar wiskunde te Bochum en won de prestigieuze Sofja Kovalevskaja prijs van de Humboldt Stiftung. Zowel op het CWI als aan de TU/e wordt volop onderzoek gedaan in vervolgrichtingen. Er zijn diverse vervolgaanvragen (NL, Europa) in voorbereiding.
 

Betrokken universiteiten en partners

  •     Technische Universiteit Eindhoven
  •     Universiteit Leiden
  •     Equens
  •     Interpay
  •     Irdeto
  •     Philips
  •     PwC