Pieter Duisenberg over samenwerken en verbinding in de academische wereld

29 november 2018

'Samenwerking tussen universiteiten, bedrijven en politiek is cruciaal'


Na vijf jaar in de Tweede Kamer stapte Pieter Duisenberg (VVD) ruim een jaar geleden over naar de academische wereld. Als voorzitter van onderwijskoepel VSNU probeert hij Nederlandse universiteiten in de wereldtop te houden én samenwerking tussen instellingen te stimuleren. ‘De ramen moeten naar beide kanten open.’

Pieter Duisenberg houdt van snelheid. Precies op het afgesproken tijdstip komt hij aan bij het kantoor van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), waarvan hij sinds een jaar voorzitter is. Hij schudt wat handen, laat zich vlot fotograferen en is dan klaar voor het gesprek. In de tussentijd heeft hij nog gevraagd of zijn bezoekers misschien koffie willen. Maar verwar snelheid niet met haast, want Duisenberg is tegelijkertijd de rust zelve. 
In oktober 2017 verruilde hij na vijf jaar het lidmaatschap van de Tweede Kamer voor zijn nieuwe rol als voorzitter van universiteitenkoepel VSNU. Als woordvoerder onderwijs en wetenschap binnen de VVD-fractie zette hij zich in voor ambitieuzer onderwijs en onderzoek van wereldformaat. In zijn nieuwe rol bij de VSNU wilde hij dat blijven doen, zei hij bij zijn afscheid als Kamerlid. Maar dan vanuit een andere rol. 

Meer informatie