Pioniersprojecten 2e call 2016 SIDNfonds bekend

23 november 2016

De Pioniersprojecten uit de 2e call van 2016 zijn bekend! Met gepaste trots presenteren we 7 innovatieve projecten, die aan de slag gaan met de uitwerking van hun idee.

Daarnaast lees je hieronder meer over de call voor wetenschappelijk onderzoek,  over de volgende open call, en de Internet Scriptieprijzen 2016. De uitslag van de Potentials aanvragen uit de 2e call van 2016 verwachten we eind dit jaar bekend te kunnen maken. 

#  Wetenschappelijk onderzoek 

Binnenkort starten we ook met een call for proposals voor wetenschappelijk onderzoek. Onderzoeksprojecten die aansluiten op onze doelstellingen komen in aanmerking voor ondersteuning van SIDN fonds. Deze call zal één keer per jaar worden uitgeschreven, waarbij de eerste op korte termijn wordt geopend. Houd de nieuwsbrief en onze website in de gaten voor meer informatie. 

#01  Welk digitaal spoor laat jij achter? 

Wanneer je surft laat je een spoor achter, waaruit meer is af te leiden dan je denkt. Bij elke website die je bezoekt, stuurt jouw browser namelijk allerlei informatie mee (zoals ip-adres, besturingssysteem, voorkeurstalen, etc), wat een vrijwel unieke vingerafdruk oplevert. Met deze zogenaamde Browser Fingerprint kun je naast getrackt, ook worden geclassificeerd naar gebruikerstype (bijvoorbeeld hoe technisch of hoe trendgevoelig je bent). Iets dat met name voor adverteerders en databedrijven zeer interessant is. Dit project onderzoekt deze praktijken en werkt toe naar een ontwikkeling van een tool om je hiertegen te beschermen. 

Project: User Classification by Browser Fingerprint

Aanvrager: Aanen Management 

#02  Veilig internetten voor kinderen en ouders

Het verkeers- en zwemdiploma zijn een vanzelfsprekend onderdeel van de opvoeding. Maar een diploma voor veilig internetgebruik is er niet. Weet jij als ouder ongewenste content te vermijden, phishingmails te herkennen, sterke wachtwoorden te bedenken en met cyberpesten om te gaan? Hoe help je je kinderen hiermee als je er zelf niet het fijne van weet? Gamgee leert gezinnen met kinderen van 9 tot 12 jaar veilig internetten met digitale lessen en opdrachten voor kinderen én hun ouders. Gamgee dient hierbij meteen als internetfilter, waarbij na elke met succes afgesloten les meer websites worden opengespeeld. In samenwerking met het Centrum voor Informatica en Media van de HAN (Hogeschool Arnhem en Nijmegen) wordt een prototype gebouwd.

Project: Gamgee

Aanvrager: Emma Bijl Nieuwe Media en Communicatie

#03  Vertaalapp voor medisch jargon

De gezondheidszorg verandert. Transparantie en betrokkenheid zijn steeds belangrijker. Dat patiëntendossiers al (deels) zijn in te zien draagt hier aan bij, ware het niet dat je daarbij als leek op onbegrijpelijk medisch jargon stuit. TellmeDoc ontwikkelt Mijn IC, een app voor de Intensive Care die medisch jargon vertaalt  naar begrijpelijk Nederlands en naasten op een veilige manier online toegang geeft tot informatie uit het ziekenhuisdossier. Na succesvolle implementatie, kan de app verder uitgerold worden om informatievoorziening binnen de zorg toegankelijker te maken.

Project: Mijn IC: op weg naar transparantie in zorg

Aanvrager: Nicole Juffermans & TellmeDoc 

#04  Meer inzicht in actuele DDoS aanvallen

Het aantal grote DDoS aanvallen neemt toe. DDOS Alerting System wil via de inzet van honeypots (computersystemen die zich bewust kwetsbaar opstellen voor (worm)virussen en andere aanvallen), DDoS reflectie aanvallen detecteren en ISP's, hosters en andere organisaties direct over lopende aanvallen inlichten. Via een overzichtelijke publieke website kunnen organisaties in Nederland zich gratis aanmelden om alerts te ontvangen. Het project levert daarnaast een accuraat overzicht welke DDoS reflectie aanvallen in een bepaald tijdsbestek hebben plaatsgevonden.

Project: DDOS Alerting Service 

Aanvrager: Stichting HoneyNED

#05  Nooit meer wachten op je geld als ZZP'er?

Nederland telt meer dan 1 miljoen zzp’ers en dit aantal neemt toe. De arbeidsmarkt voor zelfstandigen professionaliseert, maar de betaalmarkt blijft achter. Pas na 45 dagen vindt betaling plaats of je moet als zzp’er eindeloos achter je geld aan, terwijl de opdracht naar volle tevredenheid is afgeleverd. ‘PAY:DAY everyday’ wil de positie van zzp’ers versterken door een  coöperatief betaalplatform van en voor zelfstandigen op te zetten. Hiermee kan na levering van de dienst nog dezelfde dag en zonder tussenkomst van een factuur worden betaald. Met dit project wordt het prototype ontwikkeld. 

Project: PAY:DAY everyday

Aanvrager: PAY:DAY everyday BV i.o. 

#06  Browsen zoals het bedoeld was: maak je persoonlijke web! 

Met de allereerste webbrowser van Tim Berners-Lee -bedenker en grondlegger van het wereldwijde web- kon je niet alleen webpagina’s bekijken, maar was het ook mogelijk om eigen pagina’s te maken en links naar pagina’s aan te leggen. WebMemex wil toewerken naar een web waarop dit opnieuw mogelijk is. Met dit project wordt een eerste aanzet gedaan voor een nieuw soort webbrowser, waarmee je notities en links kunt toevoegen aan bezochte webpagina’s en deze kunt opslaan, doorzoeken en delen. Zo vorm je een eigen persoonlijk web, waar je alle informatie op één plek kunt verzamelen en kunt delen op het wereldwijde web. 

Project: WebMemex

Aanvrager: Gerben van den Broeke 

#07  Op het rechte pad met serious games

Minderjarigen in justitiële jeugdinrichtingen hebben als geen ander 21e eeuwse vaardigheden nodig om een basis voor hun toekomst en nieuwe kansen te creëren. Tot voor kort hadden zij geen toegang tot ICT en internet. Nu daar verandering in is gekomen, neemt ook de behoefte toe om digitale toepassingen in de dagelijkse begeleiding te integreren. Met name games (digitale rollenspellen bijvoorbeeld) lijken potentie te hebben om de effectiviteit van de geboden hulp te vergroten. MEDIAGAMES ontwikkelt een modulaire blended leeromgeving,  die binnen de huidige  methodiek in justitiële jeugdinstellingen gebruikt kan worden.

Project: MEDIAGAMES

Aanvrager: Click F1 

#  Volgende call 

Eind dit jaar opent de eerstvolgende aanvraagronde, met als deadline 7 maart 2017. Aan deze call wordt voor het eerst een thematische focus toegevoegd. Projecten die zich richten op ‘Blockchain for good’ worden nadrukkelijk uitgenodigd om voorstellen in te dienen. Meer informatie hierover volgt binnenkort. Houd deze nieuwsbrief en onze website in de gaten! 

#  Internet Scriptieprijzen 2016 

De inschrijving voor de Internet Scriptieprijzen 2016 is geopend! Ook dit jaar worden vier scriptieprijzen van elk 2000 euro uitgereikt, waaronder de SIDN fonds prijs voor de beste scriptie op het gebied van internet & maatschappij- of geesteswetenschappen. Inschrijven kan tot 1 februari 2017.

https://www.sidnfonds.nl/nieuws/